Veće učešće žena za kvalitetniji život cjelokupnog društva

Izvršna direktorica MASTER-a, Andrea Popovic, je gostovala u emisiji E-uživo na TV E, kod uvažene Ajde Šufte, a ovoga puta tema je bila rodna ravnopravnost i predstavljanje MASTER-ovog projekta Mi odlučujemo!

Prema posljednjem popisu iz 2011. godine u Crnoj Gori ima 50,6 % žena. Međutim, kada je u pitanju učešće žena na rukovodećim pozicijama u javnom sektoru i rukovodećim pozicijama u drugim oblastima taj broj je znatno ispod zadovoljavajućeg. Tamo gdje je moć u rukama, gdje se donose ključne odluke, tu ih je vrlo mali broj.

,,Najbrojnije stanovništvo u Crnoj Gori su žene i nose se sa brojnim izazovima. Neplaćeni rad kod kuće i briga o porodici, je dominantno na ženama. Postoje značajne razlike u primanjima između žena i muškaraca, barijere pri zapošljavanju ili karijernom napredovanju i ženskom preduzetništvu, a to su samo neke od tema koje otkrivaju kompleksnost ženskih života, uz to vrlo često moraju da se izbore sa predrasudama“, istakla je Popovićeva.

,,Upravo, zbog svih ovih razloga, neophodno je osnažiti učešće žena u svim sferama. Jačanje njihove uloge u procesu donošenja odluka u daljem periodu će dovesti do poboljšanja kvaliteta svih građana u Crnoj Gori.“

U Izvještaju Evropske komisije za 2022. godinu je opet navedeno da su žene nedovoljno zastupljene u političkoj i ekonomskoj sferi i da žene čine samo četvrtinu ukupnog menadžmenta u javnoj upravi.

Imajući u vidu prethodno navedeno, kao i iskustvo “Mreže za evopske politike- MASTER” u sprovođenju projekata usklađenih sa evropskom praksom, projekat “Mi odlučujemo!” će omogućiti mladim ženama, ženama iz ruralnih područja da se informišu i edukuju u ovoj oblasti, kao i da prikupe iskustva koja će im omogućiti da se osnaže za učešće u javnom i ekonomskom životu.

Intervju možete pogledati na sljedećem linku https://www.youtube.com/watch?v=8UkFcEc0wlM

Konačno, pozivamo sve žene da aktivno prate našu stranicu, kako bismo zajedno targetirale probleme sa kojima se žene u Crnoj Gori susreću, da zajednički definišemo preporuke, međusobno se osnažimo i ravnopravno učestvujemo u procesu donošenja odluka, jer MI ODLUČUJEMO!

X