Poziv za radionice o ljudskim pravima širom Crne Gore

Ako želiš da u potpunosti ostvaruješ svoja prava, moraš prvo da ih upoznaš, zato MASTER-ovci realizuju radionice za mlade Radionice će se održati u saradnji sa administratorima Omladinskih servisa u Crnoj Gori, a mladi će kroz kreativne radionice imati priliku da ojačaju svoja znanja i upoznaju se sa inovativnim pristupima,.

Opširnije

Istraživanje u oblasti zaštite životne sredine u saobraćaju

Da li živimo u zdravoj životnoj sredini Da li čuvamo našu životnu sredinu Možemo li da promijenimo naše navike Odgovorite na linku: https://forms.gle/4QD6kcZdhcBpqZjW7 MASTER tim u sklopu projekta “Edukacijom do zdrave životne sredine” sprovodi istraživanje o zaštiti životne sredine u saobraćaju. Želimo bolje razumjeti Vaše stavove i informisanost u vezi.

Opširnije

Kreiranje projektnog prijedloga od strane mladih

MASTER tim je uspješno realizovao sedmu radionicu u sklopu Akademije ,,Aktivizmom mladih ka EU!“. Radionica je protekla u radnoj atmosferi, a cilj je bio da mladi primijene stečeno znanje i vještine sa prethodnih susreta u stvaranju konkretnog projektnog prijedloga uz aktivno učešće svih. Uvažena mr Andrea Popović @andrea_popovic_ u prvom.

Opširnije

Biznis plan neophodan za uspješan biznis

MASTER tim je uspješno realizovao sedmu po redu radionicu za mlade preduzetnike/ce Aj rabotaj – idemo u EU! u @omladinskiservisi_cg Naš uvaženi predavač Igor Goranović je održao predavanje o poslovnoj ideji i poslovnom planiranju. Važan dio radionice posvetili smo uvodu u izradu biznis plana i načinu definisanja ciljeveva, aktivnosti i potrebnih resursa..

Opširnije

Anketa- sigurnost i bezbjednost u saobraćaju

Koliko poštujemo saobraćajne propise Anketa na linku: https://forms.gle/qSriiE7ZxvEANKsD9 Projekat “Evropska praksa za bezbjednost u saobraćaju” sprovodi se s ciljem unapređenja saobraćajne kulture i povećanja svijesti o sigurnosti među učesnicima u saobraćaju, sa posebnim fokusom na mlade. Među ključnim aktivnostima ovog projekat jeste i istraživanje javnog mnjenja sa ciljem prikupljanja podataka.

Opširnije

Mehanizmi učešća građana i građanki u unapređenju zajednice

Jesu li mladi iz Podgorice aktivni? Da li znaju sve mehanizme i načine na koji mogu da iskažu aktivizam i bore se za svoja prava i bolju zajednicu? Na ova pitanja pokušali smo da odgovorimo na šestoj radionici u okviru Akademije ,,Aktivizmom mladih ka EU“ na temu ,,Uloga građana/ki“, a.

Opširnije

Finansijski bilansi- lična karta preduzeća

MASTER tim je sinoć u prostorijama Omladinskog centra @omladinskiservisi_cg održao šestu po redu radionicu za mlade preduzetnike/ce u okviru projekta “Aj rabotaj- idemo u EU!’’ Učesnici su imali priliku da se na interaktivnom predavanju sa uvaženim Igorem Goranovicem GConsulting @gconsultingpg informišu o vođenju sopstvenog biznisa u kontekstu finansiranja. Predavač je.

Opširnije

Raspisan oglas za projektnog koordinatora u MASTER-u

MASTER traži pojačanje! Ako imaš najmanje tri godine iskustva u radu u civilnom sektoru ili upravljanju projektima; Ako si završio fakultet društvenih nauka; Ako imaš odlično znanje engleskog jezika, Ako želiš da radiš u timu mladih i kreativnih ljudi; Ako želiš konstantno da napreduješ; Ako želiš da promovišeš evropske vrijednosti.

Opširnije

Mladi- značajna uloga u širenju poruka tolerancije i ravnopravnosti

Predstavnik MASTER-a, Vuković Milutin, gostovao je na Gradskoj TV u emisiji ,,Lice Podgorice“ i tim povodom govorio je o aktivnostima projekta ,,Ja imam pravo!“. Gostovanje možete pogledati na:https://www.youtube.com/watch?v=B_s8OtNMBZ4 Vuković, koji je i asistent na ovom projektu, istakao je da je glavni cilj projekta unapređenje poštovanja i zaštite ljudskih prava u.

Opširnije

Jednaka prava za napredovanje žena- ključ pravednog društva

MASTER tim je u sustet 8. martu, Međunarodnom danu žena, u sklopu Akademije ,,Aktivizmom mladih ka EU!“ održao petu radionicu pod nazivom Aktivne žene: rodna ravnopravnost, seksizam i mizoginija. Učesnike/ce je tokom dva sata vrlo inspirativne i sadržajne diskusije vodila uvažena Sofija Kirsanov, @sofijaak koordinatorka za kulturu i neformalno obrazovanje.

Opširnije

Istraživanje u oblasti zaštite potrošača

Potrošači da li su vaša prava zaštićena MASTER sprovodi istraživanje iz oblasti zaštite prava potrošača, u sklopu projekta “Edukovan potrošač- zaštićen potrošač!”. Pristup anketi na linku: https://forms.gle/9ZaZWNaqxGc1zzpM9 Uzimajući u obzir interese i potrebe potrošača, prepoznajući da se potrošači često suočavaju sa neravnotežama u ekonomskom smislu, poznavanju svojih zakonom zajemčenih prava,.

Opširnije

Pregovaranje i marketing u praksi ključ uspješnog biznisa

MASTER tim je sinoć održao petu po redu radionicu za mlade preduzetnike u okviru projekta “Aj rabotaj- idemo u EU!’’ Na samom početku učesnici su razmijenili iskustva vezana za praktični dio koji se prošle subote odigrao na pijaci u Tuzima. Puni utisaka, učesnici su govorili o načinu pregovaranja i stvarima.

Opširnije

OsnaŽENE za bolji kvalitet života

Predatavnica MASTER-a, Ksenija Đalović, je gostujući u emisiji Sunčan dan na TVE @tve_montenegro, imala priliku da govori o projektu koji je finansiran od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava @ministarstvo_ljmp_cg pod nazivom “OsnaŽENE za učešće u javnom životu”. Cijelo gostovanje možete pogledati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=_pRsQBN0Qb0 Djalovićeva je najavila.

Opširnije

Poziv za učešće na radionicama “OsnaŽENE!”

Samo za OsnaŽENE Drage osnaŽENE, Ukoliko želite da preuzmete vodeću ulogu u javnom životu, prijavite se za radionice koje sprovodi MASTER u Podgorici, Plavu, Kolašinu, Mojkovcu i Beranama u sklopu projekta “OsnaŽENE za učešće u javnom životu”. Link za prijavu: https://forms.gle/DGXcKnXeKi4EC3pj9 Besplatne radionice će se održavati u pet crnogorskih gradova.

Opširnije

Projekat “Aj rabotaj- idemo u EU!” prepoznatljiv među mladima

Gostujući u emisiji Lice Podgorice, na @gradski_me naša MASTEROV-ka Ksenija Đalović je govorila o projektu “Aj rabotaj- idemo u EU!”. Cijelo gostovanje možete pogledati na sljedećem linku: https://youtu.be/6asrxqE4j64 Tokom gostovanja, istakla je da Crna Gora ima mlade ljude na koje može da se računa kada je riječ o preduzetništvu. Ðalovićeva.

Opširnije

Omladinski aktivizam u kontekstu poštovanja ljudskih prava

MASTER je nastavio sa Akademijom ,,Aktivizmom mladih ka EU!“, a sinoć smo u Omladinskom centru u Podgorici uspješno realizovali radionicu na temu Aktivizam mladih u kontekstu ljudskih prava. Radionica je protekla u vrlo dinamičnoj i radnoj atmosferi, a o važnosti angažmana mladih u promociji i zaštiti ljudskih prava, te rješavanju.

Opširnije

Rodna ravnopravnost u fokusu MASTER-a

Predstavnica MASTER-a, Ksenija Đalović, je proteklog vikenda gostovala ma RTV Nikšić gdje je predsavila aktuelni projekat MASTER-a pod nazivom “OsnaŽENE za učešće u javnom životu”. Gostovanje možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=Eo6efd9ETC4&feature=youtu.be Projekat koji je finansiran od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava @ministarstvo_ljmp_cg ima za cilj smanjenje stepena diskriminacije po.

Opširnije

Rješavanje problema u zajednici putem preduzetničkih vještina

MASTER tim je sinoć uspješno realizovao četvrtu po redu radionicu za mlade preduzetnike Aj rabotaj – idemo u EU! Radionica je započeta razgovorom o važnosti ideja u izradi marketing plana, kupcima, odredjivanju ciljne grupe, preciziranju kanala distribucije kao i važnosti povratne informacije korisnika. Ono na šta je uvaženi predavač Uroš.

Opširnije

Učešće i inkluzija mladih-put ka bržem članstvu u EU

Izvršna direktorica MASTER-a, mr Andrea Popović je u Beogradu od 21. do 23. februara učestvovala na regionalnoj konferenciji “WB&T for EmploYouth – A Look Back and A Way Forward”, u organizaciji mreže Omladinski Hub za Zapadni Balkan i Tursku. Popovićeva je govorila na panelu „Glasovi sa terena- koja vrsta podrške.

Opširnije

Projekat “Prihvati me-prihvati različitosti!”

Projekat “Prihvati me- prihvati različitosti!“ – ostvarivanje prava svih nas MASTER tim realizuje projekat “Prihvati me- prihvati različitosti!”, čiji je glavni cilj unapređeno društveno prihvatanje LGBTI osoba i eliminacija diskriminacije LGBTI osoba, sa akcentom na mlade. Projekat “Prihvati me- prihvati različitosti! ” je prvenstveno namjenjen unapređenju života LGBTI osoba u.

Opširnije

Aktivni mladi za inkluzivnije društvo i put ka EU

MASTER tim je nastavio sa realizacijom Akademije ,,Aktivizmom mladih ka EU!“ Treća edukativna radionica u sklopu iste ticala se prava mladih, a vodila je uvažena Duška Šljivančanin, savjetnica Ombudsmana za prava djeteta. Učesnike smo kroz 2 sata sadržajnog predavanja i vježbi informisali o njihovim pravima u skladu sa Ustavom, zakonom.

Opširnije

Istraživanje o transparentnosti rada državne uprave

Poštovane građanke i građani, Mreža za evropske politike- MASTER sprovodi istraživanje u odnosu na transparentnost i otvorenost rada organa javne uprave u okviru projekta “Slobodnim pristupom imformacijama do transparentne javne uprave”. Upitnik možete popuniti na sljedećem linku: https://forms.gle/6cNVFQ4uLDCYMBgdA Slobodan pristup informacijama i transparentnost javne uprave ključni su elementi demokratskog društva, a.

Opširnije

Neophodna dodatna edukacija mladih o ljudskim pravima

Predstavnik MASTER-a Vuković Milutin gostovao je u emisiji Budilnik na TVE @tve_montenegro i govorio o projektu ,,Ja imam pravo!“ . Gostovanje možete pogledati: https://www.youtube.com/watch?v=15d-V6Aq0Hk&feature=youtu.be Vuković je istakao da je glavni cilj projekta unapređenje poštovanja i zaštite ljudskih prava u crnogorskom društvu, sa posebnim akcentom na mlade, posebno iz razloga što.

Opširnije

Upravljanje troškovima i marketing važan dio uspješnog biznisa

MASTER tim je realizovao treću po redu radionicu za mlade preduzetnike/ce- Aj rabotaj! u prostorijama @omladinskiservisi_cg u Podgorici. Na samom početku bilo je riječi o poslovnom planiranju sa posebnim osvrtom na procese i procedure. Ovog puta je uvaženi predavač @ur__os stavio akcenat na pregled upravljanja troškovima projekta. Osim navedenog, diskutovalo.

Opširnije

Projekat “OneStopShop- Karijerno savjetovanje”

MASTER je sada dio besplatnog programa #OneStopShop modela koji pruža nevjerovatnu priliku za razvoj karijere mladih u ! Cilj ovog programa je povećati zapošljivost NEET mladih kroz specijalizovani proces karijernog savjetovanja. Ovaj program je dizajniran da osnaži mlade ljude sticanjem ključnih vještina, čime postaju konkurentniji na tržištu rada i doprinose.

Opširnije

MASTER dio pregovačkog tima- poglavlja 30 i 31

Izvršna direktorica MASTER-a, mr Andrea Popović, je postala članica pregovaračkog poglavlja 30 – Vanjski odnosi i poglavlja 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika. Na sjednici Vlade Crne Gore usvojene su Odluke o obrazovanju pregovačkih radnih grupa za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblasti.

Opširnije

Projekat “Evropska praksa za bolji položaj manjinskih naroda”

MASTER nastavlja sa promocijom multikulturalizma- novi projekat MASTER tim sprovodi projekat „Evropska praksa za bolji položaj manjinskih naroda“, a koji ima za cilj unaprijeđenje vaninstitucionalih oblika podrške pripadnika manjinskih naroda i drugih manjiskih nacionalnih zajednica, kao i povećanje nivoa znanja o načinima ostvarivanja njihovih prava. Realizacijom projektnih aktivnosti doprinijećemo i.

Opširnije

Novi MASTER-ov projekat “OsnaŽENE za učešće u javnom životu”

Da li i ti želiš da budeš OsnaŽENA? Da li su žene u Crnoj Gori OsnaŽENE? Da li ćemo i kada preuzeti vodeću ulogu u javnom životu? MASTER tim realizuje projekat koji ima za cilj smanjenje stepena diskriminacije po osnovu pola i roda, kroz bolju percepciju javnosti o važnosti rodne.

Opširnije

Portal za mlade preduzetnike/ce “Aj rabotaj!”

Pažnja, pažnja- portal za mlade preduzetnike/ce ‘Oćeš da budeš preduzetnik? ’Oćeš da imaš svoj biznis? ’Oćeš da rabotaš? Master ti predstavlja portal AJ RABOTAJ! Sve informacije za pokretanje biznisa na jednom mjestu! www.ajnaposa.me Portal će ti pružiti informacije o mogućnostima finansiranja, kao što su grantovi, krediti ili investicije. Naš zadatak.

Opširnije

Projektno upravljanje za brže članstvo u EU

MASTER tim je juče održao još jednu radionicu u okviru Akademije ,,Aktivizmom mladih ka EU!“, ovog puta fokusiranu na temu “Upravljanje projektima”. MASTER-ovka Andrea Popović je sa učesnicima podijelila svoje iskustvo i znanje u pisanju i implementaciji projekata. Kroz interaktivnu radionicu, pričali smo o ključnim aspektima projektnog ciklusa, na koji.

Opširnije

mr Andrea Popović u emisiji “Pressing”

Izvršna direktorica MASTER-a, mr Andrea Popović, @andrea_popovic_ je gostovala u emisiji Pressing, na Gradska Tv @gradski_me kod uvaženog Radomira Tešanovića. Komentarisali smo aktuelne političke i socio-ekonomske događaje, kao i proces evropskih integracija i ulogu mladih u društvu. Gostovanje predstavnice MASTER-a možete pogledati na: https://www.youtube.com/live/MxtBLAqLle0?si=eCXgc1u9fwFEkKP5 Zadovoljstvo nam je što je MASTER.

Opširnije

Razvoj biznisa i početni koraci u preduzetništvu

MASTER je uspješno realizovao drugu po redu radionicu za mlade preduzetnike Aj rabotaj – idemo u EU! Radionica je započeta gledanjem filma Unije mladih preduzetnika, gdje smo razgovarali o tome šta je bilo potrebno za započinjanje biznisa prije pet godina, a šta nam je potrebno sada. Kroz ovo predavanje upoznali.

Opširnije

Vodič “Ja imam pravo!”

MASTER vam sa ponosom predstavlja Vodič “Ja imam pravo!” Pred vama je Vodič “Ja imam pravo!”, a koja ima za cilj pružanje informacija o zaštiti ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, uz ukazivanje na najvažnije institucije i organizacije koje se bave ljudskim pravima, kao i njihove nadležnosti, te konkretne pravne.

Opširnije

Analiza stanja u oblasti poštovanja ljudskih prava u CG

MASTER vam sa zadovoljstvom predstavlja još jedan važan dokument! U sklopu projekta ,,Ja imam pravo!“ izradili smo Analizu stanja u oblasti poštovanja ljudskih prava u Crnoj Gori, koja ima za cilj upoznavanje sa trenutnom situacijom u Crnoj Gori u oblasti poštovanja ljudskih prava i sloboda, uz predstavljanje mehanizama zaštite ljudskih prava na domaćem i.

Opširnije

Aktivizam mladih vrlo važan u procesu evropskih integracija

Programski koordinator u MASTER-u, Vuković Milutin, gostovao je proteklog vikenda na TV7 @tv7.me u emisiji ,,Za dobro jutro“ i tom prilikom govorio o aktivnostima na projektu ,,Aktivizmom mladih ka EU!“ i na koji način se implementiraju evropske vrijednosti i politike u Crnoj Gori. Vuković je iskoristio priliku da predstavi dosadašnje.

Opširnije

MASTER član pregovaračkog poglavlja 22- regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata

Izvršna direktorica MASTER-a, mr Andrea Popovic, je postala članica pregovaračkog poglavlja 22- Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Na sjednici Vlade Crne Gore usvojena je Odluka o obrazovanju pregovačke radne grupe za pripremu i i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine Evropske unije koja.

Opširnije

Projekat “Edukacijom do zdrave životne sredine”

MASTER tim je otpočeo realizaciju projekta „Edukacijom do zdrave životne sredine“, koji je podržan od strane Ministrarstva saobraćaja i pomorstva @msipcg Glavni cilj projekta “Edukacijom do zdrave životne sredine” je povećanje nivoa svijesti učesnika u saobraćaju, naročito mlađe populacije, o značaju očuvanja zdrave životne sredine, a sve u skladu sa.

Opširnije

MASTER član pregovaračkog poglavlja 26- Obrazovanje i kultura

Naša Tijana Raičević ispred Mreže za evropske politike- MASTER postala je članica pregovaračkog poglavlja 26- Obrazovanje i kultura. Na jučerašnjoj sjednici Vlade Crne Gore usvojena je Odluka o obrazovanju Pregovaračke radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine Evropske unije koja.

Opširnije

Otvorena Akademija “Aktivizmom mladih ka EU!”

MASTER tim je sinoć otočeo dvomjesečnu Akademiju ,,Aktivizmom mladih ka EU!“, u Omladinskom centru u Podgorici, jednu od glavnih aktivnosti na istoimenom projektu, koji za cilj ima jačanje kapaciteta mladih u vezi sticanja znanja, vještina i kompetencija za aktivizam na lokalnom nivou. Tokom prve radionice, učesnike/ce upoznali smo učesnike sa.

Opširnije

Otpočele radionice “Aj na posa-idemo u EU”

Počele tromjesečne radionice za mlade preduzetnike/ce u prepunoj sali OC Podgorica. @omladinskiservisi_cg MASTER tim je uspješno započeo realizaciju radionica za mlade preduzetnike/ce koje će se održavati od februara do kraja aprila tekuće godine. Mladim preduzetnicima se obratila mr Andrea Popović – izvršna direktorica Mreže za evropske politike – MASTER koja.

Opširnije

Veoma bitno informisanje građana o svojim potrošačkim pravima

Predstavnica MASTER-a Zerina Srna je na TV E Montenegro u emisiji Budilnik, predstavila projekat “Edukovan potrošač – zaštićen potrošač” Gostovanje možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=pFLEoMqQ0kQ&feature=youtu.be Srna je navela da je glavni cilj projekta osnaživanje, edukovanje i informisanje građana Crne Gore o pravima koja su im zajemčena Zakonom o zaštiti potrosaca, kao.

Opširnije

Projekat “Evropska praksa za bezbjednost u saobraćaju”

MASTER sprovodi projekat “Evropska praksa za bezbjednost u saobraćaju” podržan od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Novi MASTER- ov projekat ima za cilj povećanje nivoa svijesti učesnika u saobraćaju u oblasti sigurnosti i bezbjednosti putnika, a sve uz kvalitetno vaninstitucionalno obrazovanje u ovoj oblasti, sa fokusom na mlade, a kako.

Opširnije

Vodič “Aj rabotaj!”- mogućnosti za pokretanje sopstvenog biznisa

MASTER sa ponosom predstavlja “Vodič o mogućnostima za pokretanje sopstvenog biznisa u skladu sa evropskom praksom- AJ RABOTAJ!” Vodič nudi smjernice svim zainteresovanim mladim ljudima da obogate svoje preduzetničko znanje, uči ih primjerima održivog biznisa i trasira put poslovnog ostvarenja. Vodić “Aj rabotaj!” možete preuzeti ovdje: Vodič pruža informacije o.

Opširnije

MASTER realizuje projekat „Edukovan potrošač – zaštićen potrošač’’

Uzimajući u obzir interese i potrebe potrošača, prepoznajući da se potrošači često suočavaju sa neravnotežama u ekonomskom smislu, poznavanja svojih zakonom zajemčenih prava, projekat “Edukovan potrošač- zaštićen potrošač” osmišljen je sa ciljem osnaživanja građana o njihovim pravima i obavezama sadržanim u Zakonu o zaštiti potrošača, uz prezentovanje mehanizama pravne zaštite..

Opširnije

Projekat “Slobodnim pristupom informacijama do transparentne javne uprave”

Novi projekat MASTER-a MASTER vas sa zadovoljstvom obavještava da smo otpočeli sa realizacijom novog, jednogodišnjeg projekta „Slobodnim pristupom informacijama do transparentne javne uprave”, koji je podržan od strane Ministarstva javne uprave. Projekat je fokusiran na unapređenje primjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI) od strane obveznika, te jačanju kapaciteta korisnika.

Opširnije

MASTER tim uspješno realizovao projekat- MI ODLUČUJEMO!

U prethodnih godinu dana kroz realizaciju aktivnosti u skopu projekta „Mi odlučujemo!“ smo doprinjeli boljoj percepciji javnosti o važnosti rodne ravnopravnosti i učešću žena u procesu odlučivanja u političkom i javnom životu. Zahvaljujemo svim partnerima i predstavnicima institucija i organizacija na saradnji, a prije svega mladim ženama koje su aktivno.

Opširnije

MASTER uspješno imlementirao projekat “Multikulturalni sklad za budućnost!”

Predstavlja nam veliko zadovoljstvo što smo kroz sprovođenje ovog projekta promovisali duh tolerancije, interkulturalnog dijaloga i međusobnog poštovanja i razumijevanja, uz međukulturalnu saradnju i smanjenje etničke distance. Takođe, jedan od ciljeva ovog projekta je bio uspostavljenje efikasnog sistema monitoringa ostvarivanja prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj.

Opširnije

Održan forum “Mi odlučujemo!”- rodna ravnopravnost u fokusu

MASTER realizovao Forum ‘Mi odlučujemo!’ Bolja percepcija javnosti o važnosti rodne ravnopravnosti i učešću žena u procesu odlučivanja u političkom i javnom životu, bio je glavni cilj jednogodišnjeg projekta “Mi odlučujemo!” Izvršna direktorica organizacije mr Andrea Popović istakla je da su žene minimalno zastupljene kada je riječ o donošenju odluka.

Opširnije

Mladi i bolesti zavisnosti- kako spriječiti?

Postoje brojni  načini da upoznamo sebe i svoje okruženje, kao i da naučimo da se nosimo sa promjenama  i teškoćama, a da ne ulazimo u rizična ponašanja. Period adolescencije je sam po sebi specifičan i donosi brojna prilagođavanja, a koji su uzroci nastanka bolesti zavisnosti i kako se sa njima.

Opširnije

Neophodno zajedničko angažovanje na inkluziji OSI

Tapiserija ljudskosti je isprepletana raznovrsnim nitima, pri čemu svaka predstavlja jedinstvenu osobu sa svojim snagama, iskustvima i izazovima. Među tim nitima su osobe sa invaliditetom, čiji su životi često obilježeni preprekama koje ometaju njihovo potpuno učešće u društvu. Zaštita ovih pojedinaca zahtijeva višedimenzionalni pristup koji podržava njihova osnovna prava i.

Opširnije

Neophodna potpuna inkluzija RE populacije

Romi predstavljaju značajan dio populacije u Crnoj Gori, međutim i dalje se suočavaju sa mnogobrojnim izazovima koji se tiču svih aspekata socijalnih pitanja.  Suočeni su sa problemima niskog nivoa obrazovanosti i zaposlenosti. Transparentnije rečeno govorimo o djelu populacije koji je suočen sa problemima društvene marginalizacije i stigmatizacije.Prema postojećim podacima iz.

Opširnije

MASTER uspješno realizovao trodnevnu Obuku- Ja imam pravo!

MASTER uspješno realizovao trodnevnu Obuku – Ja imam pravo! Trećeg dana Obuke sa mladim aktivistima je radila Maja Šundić, koja je kroz niz predavanja i radionica predstavila koncept rodne ravnopravnosti. Učesnici/ce Obuke su kroz niz radionica spoznali da se sud o ženama ne donosi prvenstveno na osnovu pola, nego na.

Opširnije

Mladi- vršnjački edukatori u oblasti ljudskih prava

Drugi dan u Kolašinu, u sklopu Obuke za administratore omladinskih servisa i vršnjačke edukatore u oblasti ljudskih prava- protekao je u vrlo dinamičnoj i radnoj atmosferi. Učesnike je kroz edukativnu radionicu vodila uvažena predavačica Duška Šljivančanin, koja nas je upoznala sa istorijatom i značajem Konvencije o pravima djeteta. Učesnici su.

Opširnije

Otpočela obuka za mlade “Ja imam pravo!”

MASTER tim nastavlja sa aktivnostima projekta ,,Ja imam pravo!“ – u hotelu Bjanka u Kolašinu počeli smo trodnevnu obuku za administratore omladinskih servisa i vršnjačke edukatore u oblasti ljudskih prava. Na samom početku događaja, prisutnima se obratila izvršna direktorica MASTER-a, mr Andrea Popović, koja je pozdravila prisutne i predstavila ciljeve.

Opširnije

Poziv za učešće na radionicama Aj rabotaj!

Dragi/a mladi/a (potencijalni) preduzetniče/ce, Ukoliko želiš da naučiš da razmišljaš kao preduzetnik/ca i razviješ preduzetničke vještine, prijavi se za Radionice koje sprovodi Mreža za evropske politike- MASTER u Podgorici u sklopu projekta “Aj rabotaj – idemo u EU!” Link za prijavu:https://forms.gle/Bxjk9KRrYJagG2oi9 Besplatne radionice će se održavati jednom sedmično u Omladinskom centru Podgorica (Trg.

Opširnije

Otpočeo projekat “Evropskom praksom do pristupačnih objekata”

MASTER otpočeo projekat „Evropskom praksom do pristupačnih objekata“. Cilj projekta je unapređenje implementacije propisa radi poboljšanja opšte dostupnosti objekata u javnoj upotrebi licima sa invaliditetom, posebno autobuskih i željezničkih stanica i aerodroma. Ovaj cilj će se postići kroz obrazovanje i informisanje pružalaca usluga u javnom saobraćaju, vlasnika i korisnika objekata.

Opširnije

“Osvrt na…-analiza javnih politika u 2023. godini

MASTER je u i u 2023. godini analizirao javne politike u okviru projekta „Osvrt na…“ Kao i prethodnih godina, MASTER tim je dao osvrt na najznačajnija dokumenta iz oblasti od javnog interesa, koji, u skladu sa nazivom, ima za cilj, analiziranje javnih politika u Crnoj Gori u 2023. godini. Detaljnije,.

Opširnije

Realizovan Kamp za mlade preduzetnike/ce “Aj rabotaj!”

Mreža za evropske politike- MASTER je proteklog vikenda, 18. i 19. novembra, organizovala Kamp za mlade preduzetnike/ce, u sklopu projekta „Aj rabotaj- idemo u EU“. Kamp na Ivanovim Koritima je okupio 30 mladih (potencijalnih) preduzetnika/ca, koji su tokom dva intenzivna dana rada, naučili više kako razviti sopstveni biznis. Na otvaranju Kampa prisutnima.

Opširnije

Poziv za prijave na Akedmiju “Aktivizmom mladih ka EU!”

Ukoliko imate između 15- 30 godina i iz Podgorice ste, zadovoljstvo nam je da vas ispred MASTERa pozovemo da se prijavite za učešće na Akademiji ,,Aktivizmom mladih ka EU!”. Prijava se vrši popunjavanjem upitnika na linku: https://forms.gle/7njMp2CSm41gRoe46 Učesnici će tokom Akadamije imati priliku da jačaju kapacitete, stiču znanja, vještine i.

Opširnije

Film “Mi smo promjena!”

Mreža za evropske politike- MASTER vam sa zadovoljstvom predstavlja edukativni film ,,Mi smo promjena!“, koji je nastao u sklopu istoimenog projekta podržanog od strane Ambasade SAD u Podgorici. Podsjećamo da je cilj ovog projekta bio kolektivno djelovanje ka promjenama i tolerantnijem društvu, a kroz projektne aktivnosti mladima smo željeli pokazati kako mogu.

Opširnije

Održana Konferencija “Mi smo promjena!”- mladi aktivni pokretači promjena

Mreža za evropske politike – MASTER je juče, 26. oktobra u Podgorici, organizovala Konferenciju “Mi smo promjena!”, u sklopu istoimenog projekta podržanog od strane Ambasade SAD u Podgorici, koji je imao za cilj razvijanje svijesti kod mladih o važnosti poštovanja različitosti, kako bismo zajedničkim snagama stvarali bolju i prosperitetniju budućnost..

Opširnije

MASTER tim dobio veliko pojačanje

Postali smo bogatiji za još 10 praktikanata i volontera, naš mladi tim od danas čine i Tijana Raičević, Marijana Tomić, Ksenija Đalović, Zerina Srna, Adnan Metanović, Jakov Ivanović, Merita Dukaj, Ksenija Kankaraš, Anastasija Dobrilović i Isidora Stanić. Danas smo u prostorijama MASTER-a potpisali ugovore sa mladima koji će u naredna.

Opširnije

Uspješno završena Akademija “Mi odlučujemo!”- rodna ravnopravnost u fokusu

U petak, 6. oktobra uspješno je završena Akademija „Mi odlučujemo!“. Posljednjeg dana Akademije učesnice su imale priliku da dodatno nauče o ljudskim pravima i feminizmu, kroz radionicu koju je držala dr Maja Šundić. Takođe, trećeg dana Akademije trenerica mr Aleksandra Gligorović dodatno pojasnila učesnicima strateški i zakonodavni okvir u oblasti.

Opširnije

Važnost učešća žena u procesu donošenja odluka

Drugi dan Akademije “Mi odlučujemo!” započeo je predavanjem mr Aleksandre Gligorović o rodnoj ravnopravnosti i zašto je ona dobra za svakoga. Ona je naglasila važnost UN mehanizmima za zaštitu ljudskih prava, kao i ciljeve održivog razvoja. Učesnice su imale priliku da čuju o vrstama nejednakosti u političkoj moći i zastupanju,.

Opširnije

Započela Akademija “Mi odlučujemo!”

4. oktobra je otvorena trodnevna Akademija „Mi odlučujemo!“, u sklopu istoimenog projekta, u Etno selo Montenegro. Učesnice ove Akademije su mlade i uspješne žene koje će se kroz ova tri dana edukovati o ženskim ljudskim pravima, feminizmu, aktivizmu, prevenciji nasilja, analizi javnih politika, kao i osnažiti za sprovođenje inicijativa koje.

Opširnije

Poziv za učešće na Kampu mladih preduzetnika/ca

Ukoliko želiš da naučiš da razmišljaš kao preduzetnik/ca i razviješ preduzetničke vještine, prijavi se za Retreat Kamp koji sprovodi MASTER u sklopu projekta “Aj rabotaj – idemo u EU!” Kamp će se održati početkom novembra mjeseca, a organizator pokriva troškove prevoza, smještaja i ishrane tokom trajanja događaja. Poziv je otvoren.

Opširnije

Ekonomska aktivnost mladih za brže članstvo u EU

Izvršna direktorica MASTER-a, mr Andrea Popovic gostovala je u jutarnjem programu TV 7 , gdje je predstavila aktivnosti projekta „Aj rabotaj- idemo u EU!“ Popovićeva je istakla da je projekat fokusiran na osnaživanje mladih za bavljenje preduzetništvom u Glavnom gradu Podgorica Glavni grad Podgorica , sa ciljem intenziviranja ekonomske aktivnosti.

Opširnije

Publikacija “Multikulturalni sklad za budućnost”

Sa zadovoljstvom vam predstavljamo novu Publikaciju MASTER-a “Multikulturalni sklad za budućnost”, koja je nastala u sklopu istoimenog projekta. Cilj kreiranja ove publikacije jeste da podspješi svijest građana o važnosti uloge manjina u kreiranju politika i donošenju odluka i da podstakne predstavnike manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica da učesvuju.

Opširnije

Projekat “Aj rabotaj- idemo u EU!”

Mladi preduzetnici za brže članstvo u EU! MASTER je pokrenuo projekat „Aj rabotaj – Idemo u EU!“, koji ima za cilj da zainteresuje mlade za preduzetništvo, da ih informiše o mogućnostima za proizvodnju i finansiranje, te da ih podstakne na razvijanje sopstvenih poslovnih ideja, a sve u skladu sa evropskom.

Opširnije

Otpočela realizacija projekta “Ja imam pravo!”

MASTER vas sa zadovoljstvom obavještava da smo otpočeli implementaciju projekta ,,Ja imam pravo!’. Smatramo da su mladi ključna grupacija koju je neophodno edukovati o zaštiti ljudskih prava, a s tim u vezi, glavni cilj projekta ,,Ja imam pravo!” jeste unapređenje poštovanja i zaštite ljudskih prava u crnogorskom društvu, sa posebnim.

Opširnije

Javni poziv za učešće na Akademiji “Mi odlučujemo!”

Poziv za učešće na Akademiji ‘Mi odlučujemo!’ Ukoliko želiš da naučiš više o važnosti rodne ravnopravnosti i učešću žena u procesu odlučivanja u političkom i javnom životu, kao i da doprineseš razbijanju rodnih stereotipa i predrasuda, prijavi se za Akademiju rodne ravnopravnosti koju sprovodi MASTER u sklopu projekta “Mi odlučujemo!”.

Opširnije

Anketa “Aktivizmom mladih ka EU!”

Mlad/a si i živiš u Podgorici? Da li misliš da si aktivan/a? MASTER sprovodi istraživanje o položaju mladih u Glavnom gradu u sklopu projekta “Aktivizmom mladih ka EU”. Veoma nam je bitno da čujemo od tebe kakva je tvoja pozicija u zajednici i da čujemo tvoje mišljenje i stavove. Da.

Opširnije

Završen projekat “Evropska praksa za efikasnu javnu upravu”

Prošlog četvrtka MASTER tim je uspješno završio projekat „Evropska praksa za efikasnu javnu upravu“ i to organizacijom Okruglog stola na temu ključnih izazova u oblasti reforme javne uprave u Crnoj Gori. Osim ovog završnog događaja, tokom trajanja 12- mjesečnog projekta- MASTER tim je: Sproveo istraživanje javnog mnjenja u odnosu na.

Opširnije

Predstavnice MASTER-a na Ljetnjoj školi u Tirani

Predstavnice MASTER-a, programska asistentkinja Jana Ivanović i saradnica za održivi razvoj dr Maja Šundić učestvovale su na petodnevnoj ljetnjoj školi u Tirani, od 17-21. jula, koju je organizovao Nacionalni demokratski institut (NDI) u sklopu projekta Razvijanje zajedničke akcije za multikulturalni dijalog za prevazilaženje barijera na Zapadnom Balkanu. Program podsticanja zajedničkog.

Opširnije

Okrugli sto “Evropska praksa za efikasnu javnu upravu”

MASTER tim je juče uspješno organizovao Okrugli sto,,Evropska praksa za efikasnu javnu upravu“,  u okviru istoimenog projekta, koji je bio prava prilika da od predstavnika institucija i predstavnika civilnog sektora čujemo ključne izazove u oblasti reforme javne uprave u Crnoj Gori, te mogućnostima za unapređenje njene efikasnosti, s ciljem intenziviranja.

Opširnije

Analiza u oblasti rodne ravnopravnosti “Mi odlučujemo!”

MASTER tim je kreirao Analizu postojećeg stanja i efektivnosti sprovođenja strateškog okvira u oblasti rodne ravnopravnosti u sklopu projekta “Mi odlučujemo!” Učešće žena u procesu donošenja odluka na lokalnom i nacionalnom nivou predstavlja jedan od najvažnijih aspekata za uspostavljanje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori. Ostvarivanje ženskih ljudskih prava i rodne.

Opširnije

Srećan 13. jul- Dan državnosti!

Crna Gora danas proslavlja 13. jul, Dan državnosti. Trinaesti jul predstavlja jedan od najbitnijih datuma u istoriji naše države i dvostruko je značajan za Crnu Goru – 1878. godine na Berlinskom kongresu, Crna Gora je stekla nezavisnost i dobila međunarodno priznanje kao nezavisna država, a na isti dan 1941. godine.

Opširnije

Potpisan ugovor za realizaciju projekta “Ja imam pravo!”

Izvršna direktorica MASTER-a, Andrea Popović, je potpisala ugovor za sprovođenje projekta „Ja imam pravo!“. MASTER timu predstavlja veliko zadovoljstvo što je upravo naš projekat bio jedan od najbolje rangiranih projekata u sklopu grant šeme „U pravo vrijeme!“, u oblasti promocije ljudskih prava i razvoja demokratske političke kulture, a u sklopu.

Opširnije

Uspješno završena “Akademija multikulturalizma”

MASTER tim je juče, 6. jula 2023. godine uspješno realizovao posljednju radionicu u okviru dvomjesečne “Akademije multikulturalizma” u Omladinski servisi Crne Gore u Podgorici. Tema ove radionice je bila kultura, običaji i jezik manjinskih naroda u Crnoj Gori. Crna Gora je država raznolike kulture, prije svega zbog svog specifičnog geografskog.

Opširnije

Podkast “Mi smo promjena!” i na RTCG-u

Podkast „Mi smo promjena!“ u naredna dva mjeseca na RTCG-u Osam epizoda podkasta, od 6. jula, možete gledati svakog četvrtka sa početkom u 22:00 na RTCG 2, tokom jula i avgusta mjeseca. Podkaste realizuje MASTER Mreža za evropske politike- Master okupljena oko ideje mladih ljudi, spremnih da promovišu demokratske vrijednosti.

Opširnije

MASTER na Prva TV predstavlja projekat “Aktivizmom mladih ka EU”

Predstavnik MASTER-a, Milutin Vuković, gostovao je kod uvažene Nine Bošković na Prva TV u okviru emisije „60 minuta“, gdje je predstavio projekat ,,Aktivizmom mladih ka EU!“. Vuković, koji je ujedno i koordinator ovog MASTER-ovog projekta, iskoristio je priliku da najavi ključne aktivnosti na istom, prevashodno one koje se tiču angažovanja praktikanata.

Opširnije

Poziv za angažovanje praktikanata i volontera u MASTER-u

Aktiviraj se! MASTER ti pruža šansu! Sa zadovoljstvom te pozivamo da se pridružiš našem MASTER timu! MASTER je organizacija okupljena oko ideje mladih ljudi da promovišu evropske i demokratske vrijednosti, kroz veće učešće mladih u kreiranje i sprovođenje evropskih projekata. Želimo da angažujemo motivisane i entuzijastične pojedince, koji dijele našu.

Opširnije

Prava manjina i antidiskriminacija na “Akademiji multikulturalizma”

MASTER tim je realizovao još jednu radionicu “Akademije multikulturalizma” u Omladinski servisi Crne Gore u Podgorici. Advokatica, Ana Andrijašević, koja je ujedno i koordinatorka programa vladavine prava u MASTER-u, je na ovoj radionici govorila o pravima manjina i antidiskriminaciji. Uvažena predavačica je naglasila da je ovaj koncept ugrađen u međunarodne.

Opširnije

Potpisan ugovor za sprovođenje projekta “Aj na posa’- idemo u EU”

Predstavnice MASTER-a, izvršna direktorica, Andrea Popović i projektna asistentkinja, Jana Ivanović su potpisale Ugovor o sprovođenju projekta „Aj na posa’- idemo u EU“ u prostorijama UN Eco zgrade u Podgorici, gdje je sprovedena i radionica o efikasnom upravljanju projektima. MASTER-ov projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije naZapadnom.

Opširnije

Info dani u sklopu projekta “Evropska praksa za efikasnu javnu upravu”

Mreža za evropske politike MASTER u Podgorici održala je prvu u nizu info dana i edukativnih radionica, koje se realizuju u sklopu projekta ,,Evropska praksa za efikasnu javnu upravu“. Ovu aktivnost iskoristili smo da građanima Podgorice predstavimo ključna dostignuća našeg projekta, koja su se u najvećem dijelu ogladala u rezultatima.

Opširnije

Interkulturalizam na “Akademiji multikulturalizma”

MASTER tim je realizovao još jednu radionicu i okviru “Akademije multikulturalizma” u Omladisnkom centru u Podgorici. Tema radionice je bila interkulturalizam. Različitost je jedino što nam je svima zajedničko. Interkulturalizam putem konkretnih prilika omogućava da se dođe do suočavanja, komunikacije, međusobnog upoznavanja i razmjena vrijednosti i modela života te društveno.

Opširnije

Otpočeo projekat “Aktivizmom mladih ka EU”

Mreža za evropske politike- MASTER sa zadovoljstvom obaviještava javnost da je otpočela implementaciju projekta ,,Aktivizmom mladih ka EU“, podržanog od strane Glavnog grada Podgorica, u okviru Javnog konkursa za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija za 2023. godinu. Proces tranzicije i proces evropskih integracija pored ostalih kategorija društva, značajno utiču i na mlade. U.

Opširnije

Krenulo emitovanje podkasta “Mi smo promjena!”

Mreža za evropske politike- MASTER je započela emitovanje podkasta “Mi smo promjena!”, koji se realizuje u sklopu istoimenog projekta, podržanog od strane Ambasade SAD u Crnoj Gori. Podkast ima za cilj da razvijanje svijest kod mladih o važnosti poštovanja različitosti, kako bismo zajedničkim snagama stvarali bolju i prosperitetniju budućnost. U.

Opširnije

Istorija Crne Gore tema na Akademiji multikulturalizma

MASTER tim je i ovog četvrtka realizovao još jednu radionicu “Akademije multikulturalizma” u Omladinski servisi Crne Gore u Podgorici. Tema radionice je bila istorija Crne Gore, a ugostili smo uvaženog predavača i istoričara Miloša Vukanovića iz CEMI-ja. Upoznati istoriju neke zemlje znači upoznati ljude, s druge strane upoznavajući ljude, spoznaćete.

Opširnije

Realizovana zajednička konferencija MASTER-a i UMPCG

U ponedeljak, 12. juna je u Podgorici održana zajednička konferencija MASTER-a i Unija mladih preduzetnika Crne Gore , na kojoj su bili predstavljeni rezultati projekata “Evropska praksa za snažnu lokalnu zajednicu” i DRIFT. Projekti su imali za cilj da doprinesu razvoju preduzetničkog načina razmišljanja kod mladih i da ih motivišu.

Opširnije

Otpočela Akademija multikulturalizma

MASTER tim je juče uspješno otpočeo Akademiju multikulturalizma u Omladinski servisi Crne Gore Veliki broj građana i građanki se prijavio za učešće na istoj, što nam predstavlja veliko zadovoljstvo, jer je početak iste protekao u veoma dinamičnoj atmosferi. U uvodnom dijelu Akademije, učesnike su upoznale sa projektom i aktivnostima- koordinatorka.

Opširnije

Nikad bitnija uloga civilnog sektora

Predstavnik MASTER-a, Milutin Vuković, učestvuje na dvodnevnom Forumu civilnog društva EU za Zapadni Balkan i Tursku 2023, koji se održava u Podgorici u sklopu regionalnog projekta Tehničke pomoći organizacijama civilnog društva na zapadnom Balkanu i Turskoj (TACSO) i koji je finansiran od strane Evropske unije. U hotelu ,,Hilton” okupilo se.

Opširnije

Predstavnice MASTER-a na obuci strateškog planiranja

Predstavnice MASTER-a, saradnica za održivi razvoj- dr Maja Šundić i programska asistentkinja Jana Ivanović učestovale su na trodnevnoj obuci „Strateško planiranje“ koju je sproveo Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) u Danilovgradu u okviru Kataloga obuka za 2023. godinu. Događaj je organizovan kako bi predstavnici organizacija stekli znanja o pravilima.

Opširnije

Potpisan ugovor sa Glavnim gradom Podgorica za realizaciju projekta “Aktivizmom mladih ka EU”

Izvršna direktorica MASTER-a, mr Andrea Popović, potpisala je ugovor sa Glavni grad Podgorica za sprovođenje projekta „Aktivizmom mladih ka EU“. Zahvaljujemo se na podršci i prepoznavanju MASTER-ovog projekta, kao jednog od najboljeg u okviru ovogodišnjeg ciklusa podrške inicijativama i projektima nevladinih organizacija sa teritorije Podgorice. MASTER timu predstavlja veliko zadovoljstvo.

Opširnije

Srećan Dan nezavisnosti!

Crna Gora danas obilježava Dan nezavisnosti, 17-godišnjicu jednog od najvažnijih datuma u novijoj istoriji naše države. Voljom građana, 21. maja 2006. na demokratskom referendumu, Crna Gora je obnovila viševjekovnu državnost i nezavisnost, steknutu 1878. godine na Berlinskom kongresu, kao 27. suverena zemlja svijeta. Na referendumu 2006. godine crnogorski građani imali.

Opširnije

Predstavnica MASTER-a na regionalnom sastanku u Beogradu

Izvršna direktorica MASTER-a, Andrea Popović, je 11- 12. maja učestvovala na Regionalnom sastanaku  najboljih praksi upravljanja organizacijama civilnog društva u Beogradu, u organizaciji Tehničke pomoći EU organizacijama civilnog društva, TACSO na Zapadnom Balkanu i Turskoj. Tokom dvodnevnog sastanka bilo je rijeći o trendovima upravljanja u EU i Zapadnom Balkanu, kao.

Opširnije

Poziv za učešće na Akademiji multikulturalizma

Da li  su ljudi u vašem okruženju tolerantni u odnosu na pripadnike nacionalnih manjina i drugih nacionalnih zajednica? Da li smatrate da su pripadnici manjinskih naroda dovoljno uključeni u politički život Crne Gore? I da li je Crnoj Gori potrebno više predstavnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u.

Opširnije

Srećan Dan Evrope

Evropski svijet danas proslavlja Dan Evrope – jedinstven događaj koji se obilježava 9. maja. Ovaj dan slavi mir, jedinstvo i raznolikost na Starom kontinentu, a ima poseban značaj, jer obilježava godišnjicu Šumanove deklaracije, koja je ključni korak u stvaranju Evropske unije. “Svjetski mir ne može se sačuvati bez kreativnih napora proporcionalnih opasnostima.

Opširnije

Predstavljen portal “Aj na posa'”

Predstavljen je model online platforme ,,Aj na posa’“ u @omladinskiservisi_cg u Podgorici. Ova platforma je proizvod tima mladih ljudi koji su uspješno završili Obuku ,,Učenje i dijalog za zapošljivost“, a koje je MASTER u sklopu projekta ,,Evropska praksa za snažnu lokalnu zajednicu“ podržao kao kreatore najbolje lokalne inicijative na temu.

Opširnije

Intenzivirati saradnju državne uprave i civilnog sektora u cilju kreiranja efikasne javne uprave

Drugi dan Seminara o značaju i važnosti reforme javne uprave u procesu evropskih integracija u sklopu projekta “Evropska praksa za efikasnu javnu upravu” je protekao u vrlo dinamičnoj i radnoj atmosferi. Predstavnici državnih institucija (Ministarstva javne uprave, Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstva unutrašnjih poslova,.

Opširnije
X