Veće učešće građana u procesu donošenja odluka za bržu integraciju u EU

Tokom prethodna dva dana, 8. i 9. marta 2022. godine, u organizaciji UNDP Bosne i Hercegovine, održana je prva konferencija Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, na temu: Civilno društvo i lokalne samouprave – partnerstva za lokalnu demokratiju na Zapadnom Balkanu. Putem Zoom platforme učešće na konferenciji  uzeo je i predstavnik “Mreže za evropske politike – MASTER”, Milutin Vuković.

I Regionalna konferencija RELOAD2

Tokom konferencije, panelisti i predstavnici civilnog društva su kroz brojne konstruktivne diskusije razmijenili iskustva vezana za partnerstvo lokalnih samouprava i civilnog društva, rezultata koji proizilaze iz tih partnerstava, kao i pitanja transparentnosti finansiranja civnog društva na lokalnom nivou.  

Predstavljeni su brojni primjeri dobre prakse u pogledu saradnje lokalne vlasti i NVO, te benefita za građane, uz poseban akcenat na region gdje ReLOaD2 projekat djeluje (Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija, Sjeverna Makedonija).

Tematske oblasti, kao što su socijalne usluge za one najranjivije, socijalna inkluzija, ravnopravnost polova, zaštita životne sredine, ljudska prava i slično bile su fokus ove konferencije, kao i kompletnog ReLOaD2 projekta. Takođe, kreiran je i prostor za razgovor o budućnosti civilnog društva, kao i akciji mladih na Zapadnom Balkanu.

Podrška organizacijama civilnog društva na Zapadnom Balkanu

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu– ReLOaD2 finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Podsjećanja radi, specifični cilj ReLOaD2 projekta je jačanje partnerstva između lokalnih vlasti i civilnog društva na zapadnom Balkanu, kreiranjem uspješnog modela transparentnog projektnog finansiranja organizacija civilnog društva (LOD metodologija) iz budžeta lokalnih samouprava, koji je usmjeren na veće učešće građana i mladih u procesima donošenja odluka i poboljšanju pružanja usluga u lokalnim zajednicama.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X