Srećan Dan nezavisnosti!

Crna Gora danas obilježava Dan nezavisnosti, 17-godišnjicu jednog od najvažnijih datuma u novijoj istoriji naše države.

Voljom građana, 21. maja 2006. na demokratskom referendumu, Crna Gora je obnovila viševjekovnu državnost i nezavisnost, steknutu 1878. godine na Berlinskom kongresu, kao 27. suverena zemlja svijeta.

Na referendumu 2006. godine crnogorski građani imali su priliku da se izjasne da li podržavaju nezavisnost zemlje, a istorijsko DA na glasačkom listiću zaokružilo je 55,5%.

Ovaj događaj je imao značajan uticaj na političku, ekonomsku i društvenu situaciju u našoj zemlji.

Crna Gora je ubrzo primljena u sve relevantne međunarodne organizacije od Ujedinjenih nacija, Savjeta Evrope, OEBS-a, NATO-a, a trenutno je država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Napredak u mnogim oblastima je neupitan, ali brojni ciljevi koji su postavljeni sada već davne 2006. i dalje nijesu ostvareni.

Ono što je od suštinske važnosti jesu borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje vladavine prava, demokratizacija institucija i odlučniji koraci u ispunjavanju ključnih mjerila i kriterijuma u predpristupnim pregovorima sa EU.

Uz želju da ćemo kao društvo doprinijeti demokratskom i evropskom razvoju Crne Gore, MASTER tim svim građanima i građankama Crne Gore čestita 21. maj- Dan nezavisnosti.

X