Srećan Dan državnosti!

Crna Gora danas proslavlja 13. jul, Dan državnosti, koji predstavlja jedan od najbitnijih datuma u istoriji naše države, a ujedno i najznačajniji njen praznik.

Trinaesti jul dvostruko je značajan za Crnu Goru – 1878. godine na Berlinskom kongresu Crna Gora je stekla nezavisnost i dobila međunarodno priznanje kao nezavisna država, a istog dana 1941. godine desio se Trinaestojulski ustanak, događaj koji je od izuzetne važnosti ne samo za crnogorsku, već i za evropsku i svjetsku istoriju.

Bio je to prvi opštenarodni ustanak u porobljenoj Evropi i predstavljao je fenomen Drugog svjetskog rata.

Desio se u momentu kada je fašizam bio u najvišem usponu, a vijest o Trinaestojulskom ustanku za vrlo kratko vrijeme je obišla svijet i ohrabrujuće je djelovala na pokrete otpora u Evropi i regiji.

Trinaesti jul je datum koji simbolizuje velike vrijednosti crnogorskog naroda, njegov slobodarski duh, vrijednost prema pravdi i na kraju njegov doprinos antifašističkoj borbi i slobodi i obnavljanju crnogorske državnosti.

U konačnom, to su tekovine koje sa ponosom čuvaju i ističu generacije Crnogoraca, a našu generaciju ovaj datum obavezuje da afirmišemo njegovo nasljeđe i tradiciju, poštujući vrijednosti- ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i ljudskih prava.

MASTER tim vam želi srećan Dan državnosti Crne Gore!

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X