Srećan 13. jul- Dan državnosti!

Crna Gora danas proslavlja 13. jul, Dan državnosti.

Trinaesti jul predstavlja jedan od najbitnijih datuma u istoriji naše države i dvostruko je značajan za Crnu Goru – 1878. godine na Berlinskom kongresu, Crna Gora je stekla nezavisnost i dobila međunarodno priznanje kao nezavisna država, a na isti dan 1941. godine desio se Trinaestojulski ustanak, događaj koji je od izuzetne važnosti ne samo za crnogorsku, već i za evropsku i svjetsku istoriju.

Ogromne su tekovine 13. jula, blistavog datuma u istoriji Crne Gore, koji svojom važnošću premašuje mnoge slavne dogadjaje iz prošlosti našeg naroda.

Simbolizuje velike vrijednosti Crnogorki i Crnogoraca, njihov slobodarski duh, vrijednost prema pravdi i doprinos antifašističkoj borbi, slobodi i obnavljanju crnogorske državnosti.

U konačnom, to su tekovine koje sa ponosom čuvaju i ističu generacije Crnogoraca, a našu generaciju ovaj datum obavezuje da afirmišemo njegovo nasljeđe i tradiciju, poštujući vrijednosti ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i ljudskih prava.

MASTER tim svim građanima i građankama želi srećan Dan državnosti Crne Gore!

X