Publikacija “Mentorskom podrškom do ekonomske sigurnosti mladih”

MASTER tim vam sa ponosom predstavlja Publikaciju “Mentorskom podrškom do ekonomske sigurnosti mladih”, koja je nastala u okviru istoimenog projekta.

Publikacija ima za cilj da predstavi evropske i nacionalne politike namijenjene mladim ljudima, primjere dobre prakse iz Evropske unije, mišljenje i potrebe mladih, kao i njihove preporuke za unapređenje položaja mladih i mladih iz osjetljivih grupa u Crnoj Gori.

Aktivnosti ovog 12-mjesečnog projekta su bile usmjerene ka dobijanju adekvatnih podataka o položaju mladih i njihovom položaju na tržištu rada, stvaranju inovativnog rješenja podrške za zapošljavanje mladih u riziku, kao i unapređenju dodatnih znanja, vještina i kompetencija koje su potrebne za zapošljavanje.

U Publikaciji možete vidjeti rezultate našeg rada, a četvrti dio Publikacije je posvećen predstavljanu naših radionica realizovanih u sklopu Obuka za sticanje znanja i vještina za zapošljavanje, mentorskoj podršci, kao i umrežavanju sa institucijama.

Publikaciju možete preuzeti ovdje.

Mladi, koji su učestvovali u projektu poslali su jasnu poruku da žele da im država bude oslonac, a ne prepreka, da im bude partner, a ne protivnik u nastojanju da se zaposle, ostvare svoje ideje putem pokretanja biznisa i poboljšanja ekonomskog statusa.

Osim navedenog, od izuzetne važnosti je, takođe, uključivanje mladih u sve društvene procese i u donošenje važnih društvenih i ekonomskih odluka na nivou države, dodatno stimulisanje novčanom podrškom za pokretanje malih biznisa, pokretanje domaće proizvodnje, usmjeravanje novčanih sredstava za razvoj poslovnih vještina itd.

Konačno, vrednovanje rada, truda i znanja, prevashodno od strane donosilaca odluka i poslodavaca, bi doprinijelo većem samopouzdanju i ekonomskom osnaživanju mladih u Crnoj Gori.

Projekat MASTER-a „Mentorskom podrškom do ekonomske sigurnosti mladih“, koji se realizuje u okviru projekta “WB&T for #EmploYouth”implementiraju:

🇲🇪NVO PRIMA Nvo Prima

🇷🇸 Fondacija Ana i Vlade Divac Fondacija Ana i Vlade Divac

🇲🇰 Youth Alliance @youth_alliance_krusevo

🇹🇷 Toplum Gönüllüleri Vakfı – TOG @togvakfi

🇦🇱 Partners Albania for Change and Development @partnersalbania

🇪🇺Projekat EmploYouth finansira Evropska unija @evropska_kuca, a kofinansira Ministarstvo javne uprave u Crnoj Gori.

#mladicg#youthparticipation

#ybhwbt#YouthParticipationIndex#YOUTHHUB

X