Projekat “Mi smo promjena!” – aktivno djelovanje ka promjenama (promocija ljudskih i manjinskih prava)

MASTER  sa zadovoljstvom obavještava javnost da je sa otpočeo sa realizacijom projekat ,,We are the change“ (Mi smo promjena!) uz podršku Ambasade SAD u Podgorici.

Glavni cilj projekta je razvijanje svijesti kod mladih o važnosti poštovanja različitosti, kako bismo zajedničkim snagama stvarali bolju i prosperitetniju budućnost.

U vrijeme kada su ljudska prava centralna tema i kada se ulažu snažni napori za njihovo poštovanje, u Crnoj Gori je, kao i u drugim evropskim zemljama, primjetno povećanje rizika od radikalnih akcija motivisanih govorom mržnje. Sa druge strane, mladi ljudi su dio populacije koji može da igra značajnu ulogu u širenju poruka tolerancije i ravnopravnosti.

Ključni aspekt projekta „We are the change! “ je kolektivno djelovanje ka promjenama i tolerantnijem društvu. Takođe, kroz projektne aktivnosti mladima će se pokazati kako mogu uticati na prevenciju govora mržnje među vršnjacima, kako bi se povećala tolerancija prema marginalizovanim grupama i eliminisali stereotipi.

Stoga, projektne aktivnosti će prvenstveno imati za cilj edukaciju mladih kroz prepoznavanje problema i štete koju svaki diskriminatorni oblik ponašanja nanosi široj javnosti, a posebno djelovima društva kojima je takav govor upućen. Projeknim aktivnostima, takođe, želimo doprinijeti uspostavljanju učinkovitog sistema podizanja svijesti ranjivih kategorija u Crnoj Gori o vlastitim pravima u skladu sa međunarodnim standardima i pozitivnim pravom Crne Gore.

U narednom periodu očekuje nas sprovođenje istraživanja i kreiranje analize na temu poštovanja različitosti, kao i radionice za mlade na temu zaštite ljudskih i manjinskih prava širom Crne Gore. Pored navedenog, u okviru projekta realizovaćemo  niz multimedijalnih sadržaja koji se ogledaju kroz serijal blogova o različitostima, podkastu i dokumentarno-edukativnom filmu,,We are the change“, sa ciljem informisanja što većeg broja građana o zaštiti ljudskih i manjinskih prava.

Borba protiv diskriminacije i jačanje tolerancije u društvu, kao i zaštita posebno osjetljivih društvenih grupa je prioritet, a MASTER će kroz ovaj projekat nastojati da da specifični doprinos u ostvarenju tog cilja.

Projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici u sklopu Programa malih grantova Demokratske komisije 2022 (2022 Democracy Commission Small Grants Program).

#USPartnerMNE

X