Projekat “Evropska praksa za bezbjednost u saobraćaju”

MASTER sprovodi projekat “Evropska praksa za bezbjednost u saobraćaju” podržan od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Novi MASTER- ov projekat ima za cilj povećanje nivoa svijesti učesnika u saobraćaju u oblasti sigurnosti i bezbjednosti putnika, a sve uz kvalitetno vaninstitucionalno obrazovanje u ovoj oblasti, sa fokusom na mlade, a kako bi se smanjio broj nesreća i saobraćajnih nezgoda u budućnosti, samim tim i broj žrtava i povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama.

Glavni cilj ovog projekta je podizanje nivoa svijesti o saobraćajnoj kulturi svih građana, s posebnim fokusom na mladu populaciju koja čini veoma aktivnu grupu u saobraćajnoj komunikaciji.

Kroz edukaciju i promociju pridržavanja normi propisanih Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, projekat teži povećanju saobraćajne kulture i značajnom smanjenju saobraćajnih nezgoda u Crnoj Gori.

Ono što je u fokusu projekta “Evropska praksa za bezbjednost u saobraćaju” jeste povećanje stepena lične i društvene odgovornosti, uz usvajanje novih znanja i proširenje postojećih u vezi sa saobraćajnom kulturom, kao i poznavanjem i poštovanjem saobraćajnih propisa.

Projekat će trajati 12 mjeseci, a akcenat će biti na sprovođenju aktivnosti u cilju spriječavanja upotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci prije i za vrijeme upravljanja motorim vozilom, upotreba mobilnih telefona, brze vožnje, upotreba sigurnosnih pojaseva, nošenje zaštitne kacige, nepropisno preticanje, agresivna vožnja i druge štetne pojave u saobraćaju, kako bi ukazali na ozbiljnost problema.

MASTER tim želi da unaprijedi nivo svijesti cjelokupnog crnogorskog društva u odnosu na postojeće stanje u oblasti saobraćajne politike, naročito kada je u pitanju bezbjednost i sigurnost putnika, sa fokusom na mlade.

Konačno, uz približavanje standarda i propisa EU, realizacijom ovog projekta omogućićemo napredak u ovoj oblasti, budući da, osim edukacije ciljne grupe, projekat ima za cilj i unaprjeđenje zakonodavnog okvira kada je u pitanju saobraćajna politika.

Može biti slika sljedećeg: tekst
X