Predstavnice MASTER-a na Ljetnjoj školi u Tirani

Predstavnice MASTER-a, programska asistentkinja Jana Ivanović i saradnica za održivi razvoj dr Maja Šundić učestvovale su na petodnevnoj ljetnjoj školi u Tirani, od 17-21. jula, koju je organizovao Nacionalni demokratski institut (NDI) u sklopu projekta Razvijanje zajedničke akcije za multikulturalni dijalog za prevazilaženje barijera na Zapadnom Balkanu.

Program podsticanja zajedničkog djelovanja za vjerske slobode i međuvjerske saradnje okupio je preko 80 predstavnika iz šest zemalja- Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

\Učesnici različitih kultura, vjera i identiteta učili su o važnosti dijaloga kroz dijeljenje ličnih priča, iskustava i izazova, a sve u cilju stvaranja većeg stepena tolerancije.

\Takođe, govorilo se o podsticanju promjena i promovisanju inkluzivnog učešća u procesu donošenja odluka i razvoju politike gdje su učesnicima prikazani primjeri iz stvarnog života i prakse koje su pomogle da se dođe do vidljivih promjena i na taj način ih osnažili za uspostavljanje saradnji i uticaja ka ostvarivanju pravednijeg i inkluzivnijeg društva.

Dijalog omogućava ljudima iz različitih sredina da podijele svoja iskustva, uvjerenja, da steknu dublje razumijevanje drugih, promoviše lični razvoj i povećava svijest o razbijanju predrasuda.

Prepoznavajući i govoreći o problemima pravimo prvi korak ka promjenama i kroz zajedničku saradnju radimo na stvaranju okruženja koje prihvata svakog pojedinca.

Konačno, MASTER tim će ostati posvećen konstantnom usavršavanju u oblasti poštovanja ljudskih i manjinskih prava, s ciljem unapređenja zajednice u kojoj živimo.

X