Predstavljen Index učešća mladih za 2021. godinu

U organizaciji NVO PRIMA 23.01.2023. godine, predstavljen je Indeks učešća mladih za 2021.godinu, u okviru #YoutHUBA za Zapadni Balkan i Tursku, čija je i MASTER članica. Ovom događaju je prisustvovao i predstavnik MASTER-a, Milutin Vuković.

Indeks učešča mladih jeste monitoring izvještaj koji uključuje podatke o političkoj, društvenoj i ekonomskoj participaciji mladih u Crnoj Gori, obuhvatajući indikatore iz 2021. godine.

Na osnovu podataka iz 2021, indeks ekonomske participacije mladih u Crnoj Gori je skoro 8 puta niži od prosjeka Evropske unije, što govori o neophodnosti kontinuiranog rada na osnaživanju statusa mladih. Nedovoljna uključenost mladih izražena je u svim sferama života, ali najizraženija je u političkoj, ekonomskoj i socijalnoj sferi i najviše pogađa mlade iz najosetljivijih kategorija.

Elvis Beriša, Aida Perović, Aleksandra Gligorovič i Danijela Vujošević

Indeks pokazuje i da najviše izostaju podaci o socijalnoj sferi što otežava kreiranje kvalitetnih mjera podrške najugroženijim grupama mladih. Zahvaljujući Indeksu moguće je dobiti ranije nedostupne podatke koji se odnose na učešće mladih u nekim oblastima, kao na primjer o mladima koji primaju finansijsku podršku u okviru sistema socijalne zaštite.

Stoga, ova inovativna baza podataka pruža uvid u mogućnosti mladih ljudi da budu aktivni učesnici društvenih procesa i obuhvata njihovu uključenost u donošenje odluka, pristup tržištu rada i njihovo cjelokupno angažovanje u društvenom životu.

U toku konferencije

Indeks participacije mladih objavljuje se već šestu godinu zaredom, a predstavlja dio aktivnosti NVO Prima koje se realizuju u okviru rada mreže ,,Omladinski HUB’’, uz saradnju sa:

🇷🇸 Fondacija Ana i Vlade Divac @fondacijadivac

🇲🇰 Youth Alliance @youth_alliance_krusevo

🇹🇷 Toplum Gönüllüleri Vakfı – TOG @togvakfi

🇦🇱 Partners Albania for Change and Development @partnersalbania

🇪🇺Projekat EmploYouth finansira Evropska unija @evropska_kuca, a kofinansira Ministarstvo javne uprave u Crnoj Gori.

#mladicg#youthparticipation

#ybhwbt#YouthParticipationIndex#YOUTHHUB

X