Prava manjina i antidiskriminacija na “Akademiji multikulturalizma”

MASTER tim je realizovao još jednu radionicu “Akademije multikulturalizma” u Omladinski servisi Crne Gore u Podgorici.

Advokatica, Ana Andrijašević, koja je ujedno i koordinatorka programa vladavine prava u MASTER-u, je na ovoj radionici govorila o pravima manjina i antidiskriminaciji.

Uvažena predavačica je naglasila da je ovaj koncept ugrađen u međunarodne ugovore, regionalne konvencije i ustav, kao univerzalna vrijednost bez koje bi bilo nemoguće poštovanje ljudskih prava u demokratskom društvu.

Bilo je riječi o važnosti Deklaracije UN-a koja garantuje širok spektar ljudskih prava, kao i ostalim međunarodnim dokumentima iz ove oblasti.

Takođe, učesnicima su predstavljeni primjeri slučajeva koji su završili pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, a ticali su se diskriminacije po pitanju nacionalne pripadnosti.

Učesnici su imali prilike da postave pitanja i razmijene mišljenja o oblicima i vrsti diskriminacije, afirmativnoj akciji, drustvenoj koheziji, a sve u skladu sa pravnom praksom.

Takodje, kroz niz diskusija dotakli smo se teme stvaranja inkluzivnih društava, i kako je to osnovni preduslov za osiguranje zaštite principa jednakosti.

U tom pogledu različiti akteri u društvu imaju različite uloge, ali isti cilj: primjena antidiskriminatornih politika u svakoj oblasti.

Zaključak ove radionice je da je prvi korak u borbi protiv diskriminacije upravo uspostavljanje jakih tijela za jednakost koja bi bila zagarantovana ustavnim odredbama, kao i rad na prevenciji i eliminaciji netolerancije, ali i preduzimanje aktivnosti na promociji različitosti i dobrih odnosa unutar društva i različitih grupacija u istom.

Projekat MASTER-a “Multikulturalni sklad za budućnost” se sprovodi uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, putem konkursa “Lice i naličje etničke distance’’.

X