Pomirenje u Regionu- ključ napretka

Izvršna direktorica “Mreže za evropske politike MASTER” Andrea Popović je od 18. do 20. novembra 2021. godine posjetila Dubrovnik u okviru XIX generacije Škole političkih studija. Tema II modula ove Škole bila je “Pomirenje i izgradnja povjerenja”, a učesnici su imali prilike da čuju više o napadu na Dubrovnik početkom 90-tih godina prošlog vijeka.

Obilazak Starog grada u Dubrovniku

Studijska posjeta je uključila obilazak Državnog arhiva, Zavičajnog muzeja Konavle i muzeja Domovinskog rata, kao i galerije “War Photo Limited”. Pored obilazaka institucija, učesnici su imali priliku da čuju izlaganja novinara Luke Braila, višegodišnjeg NVO aktiviste Eugena Jankoviča, te žrtve logora Morinj- Metodija Prkačine.

Imajući u vidu da su učesnici Škole političkih studija poslanici, predstavnici partija, istaknuti predstavnici medija, međunarodnih i nevladinih organizacija, ujedno i mladi lideri svojih organizacija, veoma je bitno da razmjene iskustva i znanja o ovim važnim pitanjima, kako bi zajednički doprinijeli spriječavanju podijela i pomirenju u Regionu.

Muzej Domovinskog rata

“Proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana zasnovano je, između ostalog, na konsolidaciji demokratije u zemljama kandidatima i međusobnom pomirenju. Imajući u vidu navedeno, svjedoci smo da još uvijek nisu politike u bivšim jugoslovenskim državama u dovoljnoj mjeri usmjerene na razvijanje kritičkog odnosa prema ratnoj prošlosti, razvijanju kulture dijaloga, podsticanju tolerancije i solidarnosti, kao i razvijanju svjesti o ravnoteži između prava i odgovornosti”, istakla je Andrea Popović, predstavnica MASTER-a.

“Nadamo se da će u budućnosti Crna Gora intenzivirati postupanje u domaćim predmetima ratnih zločina, jer je ovo upravo jedno od ključnih privremenih mjerila Poglavlja 23- Pravosuđe i temeljna prava”, navela je Popović.

Državni arhiv Dubrovnik, Andrea Popović

Konačno, Crna Gora treba da pokaže sposobnost organa za sprovođenje zakona i sudova da nepristrasno postupaju sa predmetima ratnih zločina u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom i sudskom praksom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i preduzme djelotvorne mjere za rješavanje pitanja nekažnjivosti, posebno kroz ubrzavanje napretka u istrazi i krivičnom gonjenju ovih zločina i obezbjeđivanjem pristupa civilnih žrtava pravdi i reparacijama.

Galerija “War Photo Limited”

Sledeći modul Škole političkih studija će biti održan u decembru mjesecu, a glavna tema o kojoj će diskutovati učesnici će biti- zaštita ljudskih prava i prava manjina u Crnoj Gori.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X