Otpočela realizacija projekta “Mentorskom podrškom do ekonomske sigurnosti mladih”

Projekat “Mentorskom podrškom do ekonomske sigurnosti mladih” predstavlja zajednički napor “MASTER”-a i partnerske organizacije ,,Nacionalni osmijeh Crne Gore da smanje nezaposlenost mladih koji su u riziku od socijalne isključenosti, sa akcentom na mlade bez roditeljskog staranja i iz socijalno ugroženih porodica.

Projekat je podržan od strane NVO PRIMA u okviru Programa jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za pilotiranje inovativnih rješenja za poboljšano zapošljavanje i zapošljivost mladih iz osjetljivih grupa (NEET), a finansira ga Evropska unija u okviru Omladinskog Hub-a Zapadnog Balkana i Turske.

Aktivnosti ovog 12- mjesečnog projekta su usmjerene na dobijanje adekvatnih podataka o položaju mladih i njihovom položaju na tržištu rada, stvaranju inovativnog riješenja podrške za zapošljavanje mladih bez roditeljskog staranja i iz socijalno ugroženih porodica, kao i unapređenju dodatnih znanja, vještina i kompetencija koje su potrebne za zapošljavanje.

Posljednji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori u 2021. godini- kroz poglavlje 19- Socijalna politika i zapošljavanje ističe da u dijelu politike zapošljavanja nedostaju sistemski prikupljani podaci, kao i djelotvornost i prisutnost aktivnih mjera rada kada je riječ o mladima. Takođe, u izvještaju je naglašeno da je udio mladih (starosti 15-29 godina) koji nisu zaposleni, ne obrazuju se niti se osposobljavaju (NEET) se povećao u periodu između 2019. i  2020. godine sa 21,3% na 26,6%. Uz to se posebno naglašava neophodnost angažovanja oko mladih iz osjetljivih grupa.

Mladi ljudi često navode nedostatak podrške kao jedan od najbitnijih nedostataka, a mladi koji su napustili institucionalni smještaj i mladi iz socio-ugroženih porodica smatraju da je za zapošljavanje važno da ih neko preporuči, odnosno ističu važnost mreže socijalnih kontakata koja njima nije dostupna. Stoga, u nedostatku te podrške, mentori i umrežavanje mogu pružiti preko potrebne smjernice i pružiti im čvrstu i dugoročnu socio-ekonomsku stabilnost, koja im je neophodna da napreduju u budućnosti, što jeste glavni cilj projekta “Mentorskom podrškom do ekonomske sigurnosti mladih”.

Imajući u vidu navedeno, bitno je istaći da ćemo u okviru projekta od septembra mladima u riziku ponuditi edukaciju o preduzetništvu kroz inovativna predavanja, obuke za sticanje mekih znanja, pomoć u nalaženju poslodavca, mentorisaćemo ih, a mladi će imati priliku da steknu dodatne vještine i kompetencija koje su potrebne za zapošljavanje.

Uz mentorsku podršku koja će biti pružena mladima, očekujemo da ćemo kroz istraživanje, sastanke sa donosiocima odluka i analizu stanja u ovoj oblasti omogućiti krajnjim korisnicima unapređene usluge socijalne podrške, kako na lokalnom nivou, tako i na nivou čitave države, a samim tim i bolju socijalnu i ekonomsku  uključenost, i integraciju mladih iz osjetljivih grupa na duži rok. 

Konačno, vjerujemo da će veliki broj mladih biti zainteresovan za učešće u projektnim aktivnostima i ovim putem ih pozivmo da aktivno prate objave “MASTER”-a na društvenim mrežama i najave aktivnosti u okviru projekta, kako bi se blagovremeno informisali o mentorskoj podršci, radionicama, obukama i umrežavanju sa potencijalnim poslodavcima i institucijama, koje će u budućnosti moći da im pruže mogućnost za zaposlenje ili finansijsku podršku.

MASTER tim

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Mentorskom podrškom do ekonomske sigurnosti mladih”, koji je finansirala Evropska unija, u okviru mreže Youth HUB for WB&T.

https://www.facebook.com/ngoprima/
https://www.facebook.com/FondacijaDivac/
https://www.facebook.com/YouthAlliance1
https://www.facebook.com/partnersalbania/
https://www.facebook.com/Toplum.Gonulluleri.Vakfi

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X