Nikad bitnija uloga civilnog sektora

Predstavnik MASTER-a, Milutin Vuković, učestvuje na dvodnevnom Forumu civilnog društva EU za Zapadni Balkan i Tursku 2023, koji se održava u Podgorici u sklopu regionalnog projekta Tehničke pomoći organizacijama civilnog društva na zapadnom Balkanu i Turskoj (TACSO) i koji je finansiran od strane Evropske unije.

U hotelu ,,Hilton” okupilo se više od 150 učesnika, uključujući predstavnike civilnog društva iz Crne Gore i regiona, te EU zvaničnike, a ovaj godišnji događaj poslužio je kao ključna platforma za razvoj strategija za promovisanje razvoja civilnog društva na Zapadnom Balkanu.

Poseban akcenat ovogodišnjeg Foruma je pokretanje Osnovne procjene u odnosu na Smjernice DG NEAR za podršku EU civilnom društvu 2021–2027. Ovaj važan dokument pruža detaljnu analizu stanja civilnog društva u regionu u odnosu na 59 indikatora Smjernica, a objavljivanje ovog izvještaja značajna je prekretnica u osnaživanju civilnog društva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, jer pruža uvid u način organizacije civilnog društva, te omogućava donošenje odluka utemeljeno na dokazima i podstiče dijalog o unapređenju participativnih demokratija.

Na Forumu se, tokom plenarne sjednice, diskutovalo o saradnji vlade i civilnog društva i njenoj obostranoj koristi, a govornici su podijelili svoje perspektive o saradnji i ulozi OCD-a u procesu EU integracija.

Takođe, učesnici su tokom događaja mogli da se uključe u interesantne grupne sesije na različite teme poput finansijske održivosti OCD, digitalizacije, sigurnosti i bezbjednosti, inkluzivnosti, dobrog upravljanja….

MASTER tim smatra da je Forum zaista korisna platforma za učesnike, i da je omogućila istima da kroz razmijenu znanja i ideja podstaknu stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj organizacija civilnog društva, kako bi bili važni akteri u društvu.

X