Neophodna dodatna edukacija mladih o ljudskim pravima

Predstavnik MASTER-a Vuković Milutin gostovao je u emisiji Budilnik na TVE @tve_montenegro i govorio o projektu ,,Ja imam pravo!“ .

🔗 Gostovanje možete pogledati: https://www.youtube.com/watch?v=15d-V6Aq0Hk&feature=youtu.be

📍Vuković je istakao da je glavni cilj projekta unapređenje poštovanja i zaštite ljudskih prava u crnogorskom društvu, sa posebnim akcentom na mlade, posebno iz razloga što su mladi ključna grupacija koju je neophodno edukovati o zaštiti ljudskih prava i da je razvijanje svijesti o ovome vrlo važno kako bismo zajedničkim snagama stvarali bolju i prosperitetniju budućnost.

📍Takođe, bilo je riječi i o Vodiču za mlade, koji je izrađen u sklopu ovog projekta, a koji ima za cilj pružanje informacija o zaštiti ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, uz ukazivanje na najvažnije institucije i organizacije koje se bave ljudskim pravima, kao i njihove nadležnosti, te konkretne mehanizme kojima se može postići zaštita ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori.

📍Vuković se takođe osvrnuo i na segment Vodiča koji govori o vršnjačkom nasilju i istakao da je vršnjačko nasilje ozbiljan društveni problem sa brojnim štetnim posljedicama za pojedince, zajednicu i društvo u cjelini. O tome svakako svjedoči i alarmantni podatak da je svaki peti đak u Crnoj Gori žrtva vršnjačkog nasilja .

📍Vuković je zaključio da je obrazovanje na temu vršnjačkog nasilja svakako jedna od vitalnih preventivnih mjera i da je od izuzetog značaja edukacija mladih, roditelja, nastavnika i profesora o oblicima ovakvog ponašanja, kako ga prepoznati i prijaviti.

📍MASTER će se truditi da upravo kroz ovaj projekat i aktivnosti doprinese pravednijem i inkluzivnijem društvu i osnaži mlade da budu nosioci pozitivnih promjena.

📍Projekat “Ja imam pravo!” realizuje se u okviru programa “U PRAVO VRIJEME ”, a koji realizuju nevladine organizacije NVO “Juventas”, HelpMontenegro, NVO “Centar za monitoring i istraživanje – CEMI”, NVO “Queer Montenegro” i Otvoreni centar Bona fide uz podršku Delegacije Evropske unije “Evropska kuća”, kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2022 (EIDHR) i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

X