Mladi i poljoprivreda- budućnost razvoja države?

Podaci iz Strateškog plana razvoja Opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci za 2021-2025. godinu pokazuju da lica do 30 godina starosti tj. mladi čine 32,2% ukupno nezaposlenih lica.

Kada je riječ o poljoprivredi, posebno imajući u vidu da u Golubovcima poljoprivreda predstavlja jednu od ključnih oblasti privrednog razvoja, mladi pokazuju nezainteresovanost za bavljenje istom.

Na osnovu dostupnih podatka može se zaključiti da je svega 18% mladih (do 40. godina života), nosilac poljoprivrednog gazdinstva i poljoprivreda im je osnovno zanimanje.

Većina mladih zapošljavanje traži van oblasti poljoprivrede, dok se jedan dio bavi dopunski ili primarno poljoprivredom sa ostalim članovima porodice, ali nisu nosioci gazdinstva.

Imajući u vidu navedeno, jedan od ciljeva projekta “Evropska praksa za snažnu lokalnu zajednicu” će biti organizovanje obuka i upućivanje mladih koji su to benefiti od poljoprivrede i koje su njihove mogućnosti za rad i napredak.

Projekat MASTER-a je podržan kroz program “Odgovorno i solidarno: građani preuzimaju inicijativu”, koji realizuje fAKT u partnerstvu sa nevladinim organizacijama Udruženje djece sa teškoćama u razvoju “Zračak nade” i Aktivna zona , uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X