Jačanje kapaciteta mladih za brže članstvo u EU

MASTER je u petak, 7. juna u Podgorici organizovao Forum “Aj rabotaj – idemo u EU“ kao završnu aktivnost projekta koji je imao za cilj da tokom 10 mjeseci jača kapacitete mladih u vezi sticanja znanja, vještina i kompetencija u započinjanju i razvijanju sopstvenog biznisa.

📍Na Forumu, u punoj sali, su javnosti predstavljena i ključna dostignuća projekta, među kojima su Vodič o mogućnostima za pokretanje sopstvenog biznisa u skladu sa evropskom praksom, Kamp za mlade preduzetnike i preduzetnice, kao i Portal Aj rabotaj, gdje se mogu naći pouzdane informacije o vođenju biznisa.

📍Forum je otvorila Andrea Popović, izvršna direktorica Mreže za evropske politike – MASTER, koja je istakla važnost ovakvih projekata za podsticanje preduzetništva kod mladih u Crnoj Gori, imajući u vidu da su kroz projektne aktivnosti informisali preko 100 000 mladih i direktno umrežili 30 mladih preduzetnika/ca.. Projekat je realizovan u okviru @reload_westernbalkans , koji finansira Evropska unija @evropska_kuca a sprovodi UNDP @undpmontenegro u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, među kojima je Glavni grad Podgorica. @glavni_grad_podgorica

📍U ime donatora, Dženana Šćekić je podsjetila na istraživanje UNDPa koje je pokazalo da većina mladih teži zaposlenju u javnoj upravi, te da se preduzetništva plaše ili nisu upoznati sa procedurama. “Shodno tome, rado smo podržali ovu inicijativu, koja je zainteresovala mlade da se opredijele za bavljenje preduzetništvom i podstakla da razvijaju poslovne vještine.”

📍Ivana Saveljić ispred Glavnog grada Podgorica kazala je kako je zadovoljstvo raditi sa organizacijama koje se bave mladima i koliko je važno podsticati preduzetništvo kroz korišćenje inovativnih pristupa ka mladima u skladu sa evropskom praksom.

📍Na panelu su govorili i: Marina Šaković – Ministarstvo ekonomskog razvoja @mercrnegore Spasoje Vujošević – Investiciono razvojni fond; @investiciono_razvojni_fond Bojana Kalezić – Sekretarijat za podršku i investicije Glavnog grada; Igor Goranović – @gconsultingpg predavač na radionicama o preduzetništvu i Željko Ivanović – mladi preduzetnik.

📍MASTER rabota, rabotaj i ti❗️🇪🇺🇲🇪

Pogledaj prijevod

+4

X