Dan Evrope – Evropski put nema alternativu

“Svjetski mir ne može se sačuvati bez kreativnih napora proporcionalnih opasnostima koje mu prijete.”

Ovim riječima je započeta Šumanova deklaracija, 9. maja 1950, koja predstavlja početak ujedinjenja Evrope u postratovskom periodu. Godišnjica potpisivanja obilježava se kao Dan Evrope i slavi mir i jedinstvo u Evropi, a takođe je jedan od najznačajnijih i najvećih praznika Evropske unije.

Istovremeno, Evropa  9. maja obilježava i Dan pobjede nad fašizmom, koji simbolički predstavlja kraj Drugog svjetskog rata, sukoba koji je tokom šest godina trajanja opustošio Evropu.

Zbog toga je u savremenom dobu, čini se kao nikad, važno da se kao građani Evrope podsjetimo najvažnijih vrijednosti na kojima počiva Evropska unija, a to su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, jednakost, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava. Pored toga, ova zajednica država je osnovana  sa ciljem da učvrsti mir i prosperitet na kontinentu, a otvorena je prema svim demokratskim evropskim zemljama koje žele da se pridruže.

Jedna od njih je i Crna Gora.

Dvostruki jubilej koji danas obilježava Evropa i te kako je u vezi sa Crnom Gorom.  Naša država je u potpunosti, kroz slavnu istoriju, pomogla u iskorijenjavanju fašizma, a upravo su tekovine 9. maja odredile slobodarski razvoj Crne Gore. Uz to, Crna Gora je danas država kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, kao država koja se jasno opredijelila za svoj spoljno-politički put, iako se kroz dugogodišnji pregovarački proces suočava sa brojnim izazovima. Crna Gora bi morala da ubrza ovaj put kroz sprovođenje ključnih reformi, a mi kao društvo bez obzira na  političku i svaku drugu različitost, treba da budemo ujedinjeni u ostvarivanju ovog veoma bitnog cilja.

Kao građani i građanke Crne Gore moramo da shvatimo značaj evropskih vrijednosti, i da idemo u korak sa modernim društvom, ne samo zbog samog članstva u EU, već zbog sopstvenog prosperiteta. Reforme, usklađivanje sa evropskim standardima i evropskom praksom će nam omogućiti ekonomski razvoj, bolji standard  i kvalitet života, kao i veće mogućnosti za ostvarivanje punog potencijala.

Stoga, ujedinjeni u različitosti i u notama ,,Ode radosti” tim MASTER čestita svim građanima i građankama jedan od najvažnijih datuma u bogatom evropskom kalendaru.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X