Akademija multikulturalizma- predrasude u društvu

MASTER tim je i ovog četvrtka realizovao još jednu radionicu u sklopu “Akademije multikulturalizma” u Omladinski centar u Podgorici.

Tema radionice su bile predrasude u društvu i mladi ljudi su imali prilike da čuju zašto imamo spontanu potrebu da ljude etiketikramo i kako ta uvjerenja utiču ne samo na naše sudjenje o drugim ljudima, već i na to šta očekujemo od sebe.

Uvažene predavačica dr Maja Šundić je kroz niz diskusija istakla da kada se u iskrivljenu sliku koju nam stereotipi nude uključe emocije kao glavni pokretač ponašanja, dolazi do diskriminacije – samo zbog nečije grupne pripadnosti (nacionalne, vjerske, itd).

Učesnuci su imali prilike da iskažu svoje mišljenje po pitanju predrasuda i razgovarali smo o tome kako diskriminacija znači oduzimanje ljudskih prava odredjenoj grupi samo zato što je po nečemu drugačija od ostalih.

Takodje, učesnici su kroz mini-radionice istakli koje su to najčešće predrasude koje se tiču manjinskih naroda u Crnoj Gori.

Zaključak radionice jeste da je dobra vijest što stereotipi i predrasude nisu nešto urodjeno i da, ako već ne možemo potpuno da ih se riješimo, makar možemo da korigujemo svoje ponašanje kroz realizaciju ovakvih aktivnosti, radionica i diskusija.

Projekat MASTER-a “Multikulturalni sklad za budućnost” se sprovodi uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, putem konkursa “Lice i naličje etničke distance”.

+2

X