Centar- mjesto po mjeri mladih?

Pri spominjanju nekog grada uvijek je prva pomisao na centar, jer je uglavnom većina dešavanja i ulaganja skoncentrasana na taj dio grada, takva je situacija i u Podgorici.

Mladi u ovom dijelu grada žele konkretne akcije, programe, podršku i pomoć, a saglasni su u tome da mladi ljudi mogu biti od apsolutne pomoći svakoj relevantnoj instituciji u osmišljavanju bolje budućnosti, kako za mlade, tako za građane centra, za grad i za državu.

U centru Podgorice je otvoren Birziminium Hub, mjesto na kom mladi mogu dobiti podršku kroz razne obuke i mentorske programe za nezaposlene osobe, naročito u razvoju poslovnih kompetencija. Međutim, poražavajuća je činjenica da većina mladih nije upoznata sa aktivnostima koje se sprovode ovdje, kao ni za postojanje Kancelarije za mlade.

Novina u centru Podgorice, tačnije u Hercegovačkoj ulici je otvaranje Omladinskog centra, mjesta koje će koristiti mladima za sprovođenne edukativnih radionica i za razvijanje novih ideja. Cilj otvaranja ovog centra je uključivanje mladih u procese odlučivanja ključnim za grad.

Kroz sprovođenje našeg Upitnika imali smo priliku da čujemo sugestije i od mladih iz centra grada i “ preko Morače”:

’’Finansijska sredstva u različitim oblicima kroz zajmove, stipendije, bespovratna sredstva i slično, kao i podsticajne mjere za mlade poljoprivrednike. “

“Više informacija o kampanjama i programima koji se sprovode…”

“Značajno smanjenje poreskih opterećenja za male biznise i startupove za prve 3 godine i oslobadjanje od poreza za prvih godinu dana, mnogo prostije procedure prilikom pokretanja i registrovanja poslovanja u državnim i lokalnim samoupravama…’’

“Više kratkoročne prakse, obuke kroz različite organizacije, kako bi mladi bili sigurniji i samostalniji u donošenju odluka prilikom zaposljavanja.’’

Projekat MASTER-a je podržan kroz program “Odgovorno i solidarno: građani preuzimaju inicijativu”, koji realizuje Fakt u partnerstvu sa nevladinim organizacijama Udruženje djece sa teškoćama u razvoju “Zračak nade” i Aktivna zona , uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

#odgovorno_i_solidarno_2022

X