Uspješno završena “Akademija multikulturalizma”

MASTER tim je juče, 6. jula 2023. godine uspješno realizovao posljednju radionicu u okviru dvomjesečne “Akademije multikulturalizma” u Omladinski servisi Crne Gore u Podgorici.

Tema ove radionice je bila kultura, običaji i jezik manjinskih naroda u Crnoj Gori.

Crna Gora je država raznolike kulture, prije svega zbog svog specifičnog geografskog položaja na raskrsnici istoka i zapada.

Na radionici je istaknuto da se dan-as se u Crnoj Gori mogu naći tragovi mediteranskog, srednje evropskog, istočnoevropskog i orijentalnog uticaja, a njihov spoj, sa jedinstvenim crnogorskim doprinosom, stvara kulturu koja je fascinantna.

Takodje, kroz niz diskusija dotakli smo se tema vezanih za bošnjačku, albansku, hrvatsku, muslimansku i romsku kulturu, običaje i jezik, gdje su učesnici govorili o dogadjajima koji su specifični i značajni baš za njihovu kulturu.

Razgovarali smo o tome da smo da akcenat uvijek mora biti na integraciji bez asimilacije, kultura, običaji i jezik samo različitosti koje nas ujedininju i bogate.

Takodje, u okviru Akademije, odgledali smo i komentarisali MASTER-ovu emisiju o položaju nacionalnih i vjerskih manjina, čija je gošća bila, jedna od polaznica Akademije.

Završetak Akademije je protekao u svečanom tonu- uz mini koktel i dodjelu sertifikata najuspješnijim polaznicima.

Konačno, MASTER zahvaljuje svim mladim ljudima koji su aktivno učestvovali na Akademiji tokom dva mjeseca, i poručuje da samo zajedničkom saradnjom možemo stvarati mutikulturalni sklad za budućnost.

Projekat MASTER-a “Multikulturalni sklad za budućnost” se sprovodi uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, putem konkursa “Lice i naličje etničke distance”.

X