Srećan Dan nezavisnosti

Crna Gora na današnji dan obilježava Dan nezavisnosti, 16. godišnjicu jednog od najvažnijih datuma u njenoj novijoj istoriji. Voljom građana, 21. maja 2006. na demokratskom referendumu, Crna Gora je obnovila viševjekovnu državnost i nezavisnost, steknutu 1878. godine na Berlinskom kongresu, kao 27. suverena zemlja svijeta.

Na referendumu 2006. godine je glasalo 86,5%  od ukupnog broja birača, a istorijsko DA na glasačkom listiću zaokružilo je 55,5%. Naredne godine, 2007. Skupština Crne Gore je usvojila prvi Ustav od proglašenja nezavisnosti, koji Crnu Goru definiše kao građansku, demokratsku, ekološku i državu socijalne pravde.

Crna Gora je primljena u sve relevantne međunarodne organizacije od Ujedinjenih nacija, Savjeta Evrope, OEBS-a, NATO-a, a trenutno je država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Crna Gora se spoljno-politički jasno pozicionirala, međutim i dalje postoje brojni izazovi i problemi koje je neophodno rješiti.

Napredak u mnogim oblastima je neupitan, ali brojni ciljevi koji su postavljeni prije 16. godina i dalje nijesu ostvareni. Ono što je od suštinske važnosti jesu borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje vladavine prava, demokratizacija institucija i odlučniji koraci u ispunjavanju ključnih mjerila i kriterijuma u pristupnim pregovorima sa EU.

Ipak- izazovi sa kojima se suočavamo, ne mogu sakriti radost i ponos koji osjećamo na ovaj dan. Uz želju da ćemo kao društvo doprinijeti demokratskom i evropskom razvoju Crne Gore, MASTER tim svim građanima i građankama Crne Gore čestita 21. maj- Dan nezavisnosti.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X