Srećan Dan Evrope

Evropski svijet danas proslavlja Dan Evrope – jedinstven događaj koji se obilježava 9. maja. Ovaj dan slavi mir, jedinstvo i raznolikost na Starom kontinentu, a ima poseban značaj, jer obilježava godišnjicu Šumanove deklaracije, koja je ključni korak u stvaranju Evropske unije.

“Svjetski mir ne može se sačuvati bez kreativnih napora proporcionalnih opasnostima koje mu prijete.” – stoji na početku pomenute Deklaracije i podsjeća na jedan od najvažnijih ciljeva Evropske unije, a to je promovisanje mira, stabilnosti i saradnje među evropskim državama. Ovaj dan podsjeća nas na to da je Evropa prošla kroz teška razdoblja sukoba i ratova, ali je uspjela izgraditi trajni mir i saradnju. EU je postao simbol pomirenja i zajedničke budućnosti za sve evropske narode.

Istovremeno, Evropa  9. maja obilježava i Dan pobjede nad fašizmom, koji simbolički predstavlja kraj Drugog svjetskog rata, sukoba koji je tokom šest godina trajanja opustošio Evropu. Pobjeda nad fašizmom imala je ogroman uticaj na svijet i donijela oslobođenje mnogima koji su patili pod nacističkom okupacijom.

Dan Evrope slavi demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava. Ovi temeljni principi su utkani u evropske institucije i zakonodavstvo te predstavljaju ključne vrijednosti na kojima se temelji EU. Takođe, 9.maj je prilika za refleksiju o dostignućima evropskog projekta i vrijednostima koje ga nadahnjuju, a slave ga sve zemlje članice EU-a, ali i druge zemlje koje su bliske Evropi i dijele evropske vrijednosti.

Jedna od njih je i Crna Gora.

Dvostruki jubilej koji danas obilježava Evropa i te kako je u vezi sa Crnom Gorom.  Naša država je u potpunosti, kroz slavnu istoriju, pomogla u iskorijenjavanju fašizma, a upravo su tekovine 9. maja odredile slobodarski razvoj Crne Gore. Uz to, Crna Gora je danas država kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, kao država koja se jasno opredijelila za svoj spoljno-politički put, iako se kroz dugogodišnji pregovarački proces suočava sa brojnim izazovima. Crna Gora bi morala da ubrza ovaj put kroz sprovođenje ključnih reformi, a mi kao društvo bez obzira na  političku i svaku drugu različitost, treba da budemo ujedinjeni u ostvarivanju ovog veoma bitnog cilja.

Kao građani i građanke Crne Gore moramo da shvatimo značaj evropskih vrijednosti, i da idemo u korak sa modernim društvom, ne samo zbog samog članstva u EU, već zbog sopstvenog prosperiteta. Reforme, usklađivanje sa evropskim standardima i evropskom praksom će nam omogućiti ekonomski razvoj, bolji standard  i kvalitet života, kao i veće mogućnosti za ostvarivanje punog potencijala.

Stoga, u nadi da ćemo kao društvo ostvariti ,,Evropski san“, ujedinjeni u različitosti i u notama ,,Ode radosti” tim MASTER čestita svim građanima i građankama jedan od najvažnijih datuma u bogatom evropskom kalendaru.

MASTER tim

X