Održan forum “Mi odlučujemo!”- rodna ravnopravnost u fokusu

MASTER realizovao Forum ‘Mi odlučujemo!’

Bolja percepcija javnosti o važnosti rodne ravnopravnosti i učešću žena u procesu odlučivanja u političkom i javnom životu, bio je glavni cilj jednogodišnjeg projekta “Mi odlučujemo!”

Izvršna direktorica organizacije mr Andrea Popović istakla je da su žene minimalno zastupljene kada je riječ o donošenju odluka u javnom životu.

“Činjenica je da u ovom sazivu Vlade od 22 člana samo su četiri žene dok ih je u Skupštini oko 20 % od ukupnog broja poslanika/ca. Podsjetiću da je Crna Gora usvojivši Nacionalnu strategiju održivog razvoja postavila za cilj da najmanje 40 odsto žena bude zastupljeno u politici, što do sada nije ni blizu da bude ispunjeno” kaže Popović.

Nerma Dobardžić Kurti, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda kazala je da su u toj instituciji primijetili da građani i građanke u dovoljnoj mjeri ne poznaju šta tačno znači pravni pojam diskriminacija i da je neophodno jačanje svijesti svih građana i građanki u ovoj oblasti.

Poslanica u Skupštini Crne Gore Jelena Nedović je rekla da žene same moraju stati na put diskriminaciji i mizoginom govoru i to prvenstveno tako što će javno propagirati svoja prava i mišljenje bez obzira kako na to gledala šira javnost, jer svi ti mizogini komentari ne smiju da ih sputavaju već naprotiv da ih osnaže da iskazuju svoje mišljenje”.

Položaj žena u politici se mora tretirati sa posebnim pažnjom, smatra Nada Drobnjak, aktivistkinja i bivša predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost, a to objašnjava činjenicom da je to jezgro za pokretanje svih ostalih priča koje se tiču osnaživanja žena i postizanja uspjeha na polju rodne ravnopravnosti.

Marija Blagojević, predstavnica Tima za rodnu ravnopravnost UNDP-a, ističe da je tema rodne ravnopravnosti jedna univerzalna i globalna tema i da su društvene norme i kulturni obrasci koji vladaju kod nas, ali i u svijetu vrlo teški za iskorijeniti.

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, u saradnji sa brojnim domaćim i međunarodnim partnerima radi na jačanju društvene svijesti o važnosti pitanja rodne ravnopravnosti, istakao je predstavnik ovog ministarstva Matija Maksimović.

Projekat “Mi odlučujemo!” je podržan od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava putem konkursa “Primjena zakona ruši rodne stereotipe”.

+6

Promovirajte ovu objavu kako biste doprli do

X