Interkulturalizam na “Akademiji multikulturalizma”

MASTER tim je realizovao još jednu radionicu i okviru “Akademije multikulturalizma” u Omladisnkom centru u Podgorici.

Tema radionice je bila interkulturalizam.

Različitost je jedino što nam je svima zajedničko.

Interkulturalizam putem konkretnih prilika omogućava da se dođe do suočavanja, komunikacije, međusobnog upoznavanja i razmjena vrijednosti i modela života te društveno – etičkog poštovanja različitih kultura.

Uvažena predavačica Maja Šundić je naglasila da interkulturalizam prije svega znači mogućnost suočavanja ideja, što pretpostavlja promjenu u načinu mišljenja, te se kao takva temelji na zamisli boljeg i humanijeg društva i budućnosti u kojem će biti eliminisani rasizam i diskriminacija.

Učesnuci su imali prilike da postave pitanja i razmijene mišljenja o poznavanju dimenzija kulturnih razlika koje mogu biti dragocjen oslonac i polazni okvir u interkulturalnoj komunikaciji.

Takodje, kroz niz diskusija dotakli smo se teme multinacionalne sredine, kakva je Crna Gora, ali i čitava jugoistočna Evropa, gdje se isti realni elementi sadržaja kulture javljaju kod pripadnika više ili čak svih nacionalnih zajednica sa jednog područja.

Politika, ali i dobar dio tzv. „nacionalnih“ društvenih nauka, ne samo u Crnoj Gori, nego u svim balkanskim zemljama, definiše multikulturalizam kao odnos „nacionalnih“ kultura.

Zaključak sa četvrte radionice je da proces učenja o različitim kulturama treba kontinuirano da stvara međuzavisnost među pripadnicima različitih grupa, koje zajedno teže nadređenom cilju, ostvarljivom samo kroz njihovu međusobnu saradnju.

Projekat MASTER-a “Multikulturalni sklad za budućnost” se sprovodi uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, kroz konkurs “Lice i naličje etničke distance”.

X