Govor mržnje- problem društva

Predstavnik “Mreže za evropske politike- MASTER”, Milutin Vuković, učestvovao je na okruglom stolu pod nazivom ,,Dimenzije govora mržnje i mehanizmi zaštite ranjivih grupa u Crnoj Gori“ u organizaciji Građanske alijanse i  Kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici.

Fokus konferencije je bio na borbi protiv govora mržnje, stigmatizacije i diskriminacije prema marginalizovanim grupama (OSI, LGBTQ, Romi, žene, nacionalne manjine., itd), kao i na osnaživanju mladih za zauzimanje aktivnog stava u borbi za ljudska prava. Tokom diskusije, uvaženi panelisti iz medija , civilnog i javnog sektora, konstatovali su da su govor mržnje, mizoginija, etničke i vjerske podjele produbljene i u konstantnom porastu, te da je svaki pojedinac sa svakim svojim postupkom i doprinosom važan u toj borbi.

Poseban akcenat u prevenciji  navedenog potrebno je staviti na kategoriju mladih, koji, kako je istaknuto, značajno vrijeme provode u onlajn prostoru, gdje su uvredljiv sadržaj i govor mržnje najzastupljeniji i najmanje kontrolisani.

Nadalje, značajan dio konferencije posvećen je ulozi medija u kreiranju sveukupne društvene atmosfere i i stvaranju narativa koji često iz slobode govora prelazi u govor mržnje. Netolerancija, agresivnost i zapaljiva retorika postali su najprepoznatljivije karakteristike onlajn rasprava tokom prethodnih godina, a inicijatori takve komunikacije su sve češće novinari i urednici medija.

Na panelu su takođe predstavljeni domaći i međunarodni propisi u ovoj oblasti, strukture pritužbi i konkretni primjeri iz prakse rada institucija. Ipak, svi su složni u ocjeni da sistem mora mnogo bolje i da postojeće mehanizme i sankcije treba unaprijediti, a sve u cilju obezbjeđivanja podrške, kako pojedinačno tako i kolektivno.

Brojni događaji konstantno nas opominju da je u Crnoj Gori potrebno nastaviti intenzivne aktivnosti na podizanju svijesti o značaju poštovanja pluralizma u društvo i suzbijati govor mržnje edukacijom i mehanizmima zaštite.

X