Dan Evrope- putokaz za snažniju integraciju u EU

Dan Evrope se obilježava 9. maja, kao znak sjećanja na ideju o formiranju Evropske zajednice za ugalj i čelik, preteču današnje Evropske unije, koju je 1950. godine predstavio Robert Šuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske.
Stoga, vrlo je bitno podsjetiti se njegovih riječi tada upućenih: “Evropa neće nastati odjednom, ili prema jedinstvenom planu. Biće izgrađena kroz konkretna postignuća koja stvaraju de fakto solidarnost”.

Nakon više od 70 godina od predstavljenja ideje o ujedinjenju Evrope, Unija je danas zajednica od 27 država članica, koja je zasnovana na vrijednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavini prava i poštovanju ljudskih prava, uključujući prava manjina.

Upravo, ovih vrijednosti trebamo svakodnevno da se podsjećamo i u potpunosti usvajamo, kako bi i Crna Gora postala dio Unije, moćnog ekonomskog i globalnog aktera koji zahvaljujući svom jedinstvenom tržištu, omogućava slobodan protok roba, ljudi i kapitala.

Konačno, bitno je i da mi u Crnoj Gori pokažemo solidarnost i budemo ujedinjeni u različitosti.
Srećan Dan Evrope i od MASTER tima! Crnoj Gori želimo što bržu integraciju u EU, a građanima i građankama da žive u skladu sa evropskim vrijednostima!

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X