Dan Evrope- evropske vrijednosti u fokusu

Dan Evrope slavi se 9. maja i simbolizuje ideju mira i jedinstva u Evropi. 🇪🇺

📍Istovremeno, predstavlja posebnu priliku, koja ima duboko istorijsko značenje, jer se vezuje za događaje koji su oblikovali savremenu Evropu, bili prekretnica u odnosima evropskih zemalja i koji su otvorili put stvaranju zajednice država na evropskom kontinentu.

📍Evropa 9. maja obilježava i Dan pobjede nad fašizmom, kao znak sjećanja na dan kada je 1945. nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

📍Dvostruki jubilej koji danas obilježava Evropa i te kako se tiče i Crne Gore. Naša država je u potpunosti, kroz slavnu istoriju, bila na strani slobode, pravde i istine i temeljno je i nepokolebljivo baštinila antifašizam i slobodarstvo kao tradiciju. U skladu sa tim, značajno je pomogla u iskorijenjavanju fašizma, a upravo su tekovine 9. maja odredile razvoj Crne Gore.

📍🇪🇺Naravno, Crna Gora je danas država kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, kao država koja se jasno opredijelila za svoj spoljno-politički put, iako se kroz dugogodišnji pregovarački proces suočava sa brojnim izazovima.

📍Crna Gora treba da ubrza ovaj put kroz sprovođenje ključnih reformi, a mi kao društvo bez obzira na političku i svaku drugu različitost, treba da budemo ujedinjeni u ostvarivanju ovog veoma bitnog cilja.

📍Kao građani i građanke Crne Gore moramo da baštinimo evropske vrijednosti, i da idemo u korak sa modernim društvom, ne samo zbog samog članstva u EU, već zbog sopstvenog prosperiteta.

📍Osim toga, Dan Evrope podsjeća nas i na potrebu za nastavkom rada na očuvanju i jačanju svih pomenutih vrijednosti, posebno u današnjem svijetu koji se suočava sa velikim izazovima.

📍Konačno, u nadi da ćemo kao društvo ostvariti ,,evropski san“, MASTER tim čestita Dan Evrope svim građanima i građankama Crne Gore❗️🇪🇺🇲🇪

Pogledaj prijevod

Može biti slika sljedećeg: tekst
X