Crna Gora i prvih 10 godina pregovora sa EU

Crna Gora je i dalje lider u regionu u pregovorima sa Evropskom unijom, ali za punopravno članstvo potrebni su rezultati, a ne deklarativna posvećenost evropskim integracijama – poručeno je na konferenciji “Prvih 10 godina pregovora: Jubilej za proslavu ili zabrintost?“ u Podgorici, koju je povodom deset godina od početka pregovora Crne Gore za članstvo u EU, organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT), a njoj je prisustvovao i predstavnik MASTER-a, Milutin Vuković.

Crna Gora je 2012. godine zvanično otpočela pregovore o punopravnom članstvu,a do sada je otvorila sva pregovaračka poglavlja, ukupno 33, dok je zatvorila tri poglavlja.

Otvarajući konferenciju, predsjednica Skupštine Danijela Đurović, ocijenila je da su geopolitička dešavanja okrenula građane Evropske unije od evroskeptika u pravcu da podržavaju proširenje što je dobar signal za nas, ali je jasno da je ovo posljednja šansa za Crnu Goru i ako je ne iskoristimo ne možemo imati očiglednu evropsku perspektivu.

“Imali smo i boljih i lošijih perioda, imali smo u početku dosta jaku poziciju, dok je poslije u nekom periodu došlo do zastoja. Nažalost, u posljednje vrijeme, i potpunog zastoja. Ono što žalim i što primjećujem je da od 2019. u okviru plenuma nikada nije razmatran nijedan polugodišnji izvještaj o pristupanju Crne Gore EU i mislim da to nije dobra poruka. Očekujem da u narednom periodu osnažimo pregovaračku strukturu i posvetimo se više konkretnim aktvnostima“ – istakla je Đurović.

Ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije je kazao da je vladavina prava u fokusu nove metodologije.

Zamjenik šefice Delegacije EU u Podgorici, Rikardo Seri, je poručio da je kod Crne Gore je dobra stvar što postoji konsenzus o članstvu u EU.

“Snažna je podrška društva proširenju EU, što je krucijalno. Istina je da postoji optimizma za članstvo u ovom momentu i to je vrlo dobro. Nekada nije potreban optimizam jer postoje činjenice koje se mogu vidjeti i koje ukazuju da zemlja ide ili može ići u pravom smjeru“, rekao je Seri.

Izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu, Tonino Picula, istakao je da je da je dobro da podrška građana Crne Gore EU ne opada.

“To znači da su i građani svijesni pripadanja velikom i snažnom bloku zemalja, zajednici koja omogućava sigurnost i prosperitet svim svojim članicama“, rekao je Picula. Ipak, napominje da nedostatak napretka u reformi pravosuđa i korupcija ostaju dvije ključne teme za koje treba efikasna zakonodavna podrška.

U sklopu svog izlaganja, ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić je istakao: „ Naš skoriji ulazak u EU biće stimulativan za ostala društva na Zapadnom Balkanu. Probudiće dobru snagu i biće snažan stimulans da se probudi kapacitet u zemljama sa kojima smo bili zajedno 70 godina kada vide primjer Crne Gore“.

Osim šefa crnogorske diplomatije, na panelu su govorili bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor koja se obratila učesnicima u online formatu, bivši predsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova SR Jugoslavije Zoran Živković i novinar i bivši diplomata Zlatko Dizdarević.

Konferenciju su zatvorili poslanici u skupštini Crne Gore Božena Jelušić (Crno na bijelo), Branka Bošnjak (Pokret za promjene), Slaven Radunović (Demokratski front) i Boris Mugoša (SD), koji su bili složni u ocjeni da Crna Gora mora da sprovodi reforme prije svega zbog sebe i svojih građana, pa tek onda zbog članstva u EU, iako je to cilj kojem crnogorsko društvo i politika, u konačnom, treba da teže.

Konačno, MASTER tim će sprovođenjem projekata doprinijeti boljoj poziciji našeg društva u određenim oblastima, a i vjerujemo skorijem članstvu Crne Gore Evropskoj uniji.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X