Pravo na privatnost i zaštita podataka u digitalnoj eri

Predstavnik “Mreže za evropske politike- MASTER”, Milutin Vuković, učestvovao je na vebinaru na temu privatnosti  i zaštiti podataka, u organizaciji NVO 35mm. Vebinar je organizovan u okviru projekta  ”Povećanje građanskog angažmana na polju Digitalne agende – ICEDA”.

Slučajevi narušavanja bezbjednosti podataka sve su učestaliji posljednjih godina i dešavaju se širom regiona. Glavni incidenti vezani su za javni sektor i curenje ličnih podataka građana tokom pandemije ili izbora.

Kroz tri dijela vebinara, učesnike proveo je predavač  sa Univerziteta Donja Gorica, Andrej Bracanović, koji je govorio o pojmu privatnosti uopšte, pravu na privatnost, kao i o pravu na privatnost u Crnoj Gori i u evropskom kontekstu.

U nastavku je bilo riječi o pravnom okviru i regulativi, što je bilo praćeno praktičnim savjetima, a sve u cilju bolje edukacije i informisanja u vezi sa zaštitom podataka i mogućim zlopotrebama. Vebinar je zaključen detaljnom analizom prava na privatnost i prava intelektualne svojine.

Konačno, zaštita ličnih podataka je jedan od primjera gdje Evropa trenutno ima globalno liderstvo. Uredba Evropske unije o opštoj zaštiti podataka usvojena je 2016. godine, čime je zaštita privatnosti i podataka postala ne samo osnovno pravo u EU već i zakonska obaveza.

MASTER

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X