Slobodan pristup informacijama- osnovni mehanizam za nadzor rada institucija

MASTER tim uspješno realizovao drugi dan Obuke za državne službenike u oblasti transparentnosti rada javne uprave, koja se održava u Kolašinu👆

📍Drugog dana fokus je bio na primjeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama i važnosti otvorenih podataka za efikasnije pružanje javnih usluga.

📍U prvom dijelu programa, predavanja je održao uvaženi g-din Muhamed Gjokaj, član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, koji je govorio o ključnim aspektima primjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

📍Njegovo izlaganje obuhvatilo je pregled obaveza koje institucije imaju u odnosu na transparentnost i proaktivno objavljivanje informacija, kao i važnost pravilnog tumačenja zakonskog okvira. Takođe je naglasio da je slobodan pristup informacijama osnovni mehanizam koji građanima omogućava nadzor nad radom institucija, čime se jača povjerenje u javnu upravu.

📍Predavanje je bilo izuzetno sadržajno i interesantno, što je izazvalo vrlo dinamičnu i otvorenu diskusiju među učesnicima. Državni službenici su kroz dijalog iznosili konkretna pitanja i dileme sa kojima se susreću u svakodnevnom radu, posebno u kontekstu zaštite ličnih podataka i balansiranja između prava na privatnost i transparentnosti.

📍U drugom dijelu programa, uvažena predavačica Snežana Nikčević održala je predavanje na temu “Otvoreni podaci za efikasnije javne usluge i saradnju sa civilnim sektorom”. U svom izlaganju, naglasila je značaj otvorenih podataka kao ključnog resursa za unapređenje javnih usluga, povećanje transparentnosti i jačanje partnerstva između javnih institucija i civilnog društva. Takođe, predstavila je i dobre prakse zemalja Evrope i korisne alate,a učesnici su mogli vidjeti na koji način otvoreni podaci mogu biti korisni za različite sektore, kao što su ekonomija, obrazovanje, saobraćaj, ali i za povećanje odgovornosti i efikasnosti rada institucija.

📍Obuka je zaista protekla u izuzetno dinamičnoj atmosferi, sa velikim angažmanom učesnika i korisnim diskusijama.

📍Projekat ,,Slobodnim pristupom informacijama do transparentne javne uprave“ podržan je od strane Ministarstva javne uprave.

X