Otvorena obuka za državne službenike “SPI do transparentne javne uprave”

Započela trodnevna obuka za državne službenike: jačanje transparentnosti državne uprave👆

📍MASTER tim uspješno je realizovao prvi dan trodnevne obuke za državne službenike, s ciljem unapređenja njihovih kapaciteta u oblasti transparentnosti javne uprave i primjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

📍Ova obuka je ključni dio projekta “Slobodnim pristupom informacijama do transparentne javne uprave.’’

📍Obuku je otvorio državni sekretar Ministarstva javne uprave, gospodin Dragiša Janjušević, koji je predstavio aktivnosti u ovoj oblasti i ukazao na značaj slobodnog pristupa informacijama u procesu reforme javne uprave i unapređenja kvaliteta usluga koje država pruža svojim građanima. On je takođe naglasio da transparentnost nije samo zakonska obaveza, već i osnovni princip demokratskog društva.

📍Na otvaranju, prisutnima se obratila izvršna direktorica MASTER-a mr Andrea Popović, koja je istakla važnost ove obuke u kontekstu procesa evropskih integracija kroz jačanje transparentnosti rada državne uprave i poboljšanja dostupnosti informacija građanima. Takođe, Popovićeva je naglasila da će tokom tri dana obuke učesnici imati priliku da unaprijede svoja znanja i razmijene iskustva sa kolegama iz različitih resora, što će dugoročno doprinijeti efikasnijem funkcionisanju javnih institucija.

📍U nastavku programa, predstavljene su dosadašnje aktivnosti projekta, konkretno rezultati istraživanja javnog mnjenja o zadovoljstvu transparentnošću rada javne uprave i Publikaciji ,,SPI do transparentne javne uprave“. Dokument je predstavila autorka istog, uvažena Ana Andrijašević, koja je predstavila pregled postojećih praksi EU, kao i preporuke za unapređenje procedura koje je neophodno usvojiti kako bi naša uprava bila otvorenija za građane.

📍MASTER timu predstavlja veliko zadovoljstvo što na našoj obuci imamo predstavnike skoro svih Ministarstava, a prvi dan obuke protekao je u konstruktivnoj diskusiji i razmjeni mišljenja učesnika, koji su pokazali spremnost da unaprijede svoje znanje u oblasti slobodnog pristupa informacijama.

📍MASTER-ov projekat ‘SPI do transparentne javne uprave’ je podržan od strane Ministarstva javne uprave

X